KSM tammi2018

Pukkilan kartanosta tulee perinnerakentamisen keskus

Pukkilan kartano sijaitsi Suuren Rantatien varrella, ja sen historiaa tunnetaan 1400-luvulta saakka. Valtio omisti kartanon 60-luvulta lähtien. Kuva: Tuomas Uusheimo, Senaatti-kiinteistöt

Pukkilan kartano myytiin tarjouskilpailun kautta kiinteistöosakeyhtiö Pukkilan Kartanolle. Kauppahinta oli 400 000 euroa.

Myyntikokonaisuuteen kuuluu yhteensä kahdeksan rakennusta ja viisi hehtaaria maa-aluetta. Vanhat rakennukset päätyivät osaaviin käsiin, sillä ostajayhtiön kaikki kolme osakasta toimivat perinnerakentamisen alalla.

Yhtiön edustaja Lauri Leppänen luotsaa restaurointiyritys Restartia, joka kunnostaa vanhoja taloja. Yrityksen verstastilat muuttavat Pukkilan vanhaan navettarakennukseen. Päärakennukseen kunnostetaan 20 työntekijän yritykselle toimistotilat.

Kartano on museokohde, ja uuden ostajan oli sitouduttava sen suojelemiseen. Tarjoajia pyydettiin esittämään alustava suunnitelma kiinteistön käyttötarkoituksesta ja ylläpidosta. Kiinteistöosakeyhtiön liikeideana on vuokrata kartanosta toimistotiloja muillekin perinnerakentamisyrityksille ja -yhteisöille, jolloin paikasta tulisi vanhan kunnostamisen osaamiskeskittymä.

Kartano on luultua paremmassa kunnossa

Pukkila ei ole Restartille aivan vieras kohde, sillä yritys on kunnostanut kartanon katon vuonna 2011 ja tehnyt muitakin rakennusten kunnostuksia vuosien varrella. Ostoidea putkahti mieleen kuitenkin vasta pari kuukautta sitten, kun Restart kaipasi uusia toimitiloja. Pukkilaa kaupattiin kahdella eri myyntikierroksella, joista nykyiset omistajat osallistuivat vasta jälkimmäiseen.

Kartanoa myyneen Senaatti-kiinteistöjen toiveena oli, että kartanoa pidettäisiin yleisölle avoimena ainakin osittain. Osa historiallisen kohteen tiloista jää yritysvuokraisille yhteisiksi, jolloin kartanossa voidaan järjestää ohjattuja yleisökierroksia.

Leppäsen mukaan päärakennusta kohennetaan mahdollisimman pienillä toimenpiteillä. 1970-luvun alussa uusitut pinnat saavat jäädä, ja repeytyneet paikat entisöidään. Jokaisessa huoneessa on kaakeliuunit ja käsinmaalatut tapettipinnat. Uutena rakennukseen tehdään vuokralaisyritysten käyttöön keittiö- ja wc-tilat.

– Kartano myytiin tyydyttävän kuntoisena ja osa piharakennuksista heikkokuntoisina. Me näemme asian hieman positiivisemmin, sillä paikat eivät ole ihan niin huonossa kunnossa, Leppänen arvioi.

Ostaja toivoo saavansa uudet verstastilat käyttöön ensi vuoden toukokuussa. Jos kaikki menee putkeen, ensimmäiset toimistot voitaisiin siirtää päärakennukseen vuoden kuluttua.

Realia Management Oy on laskenut kartanon arvoksi 550 000 euroa (Kaarina-lehti 3.7.2013).


Sää

Vesivek 2018

Vastuullista journalismia

Plus-tilaus

Sudotuttaako?

SPM

Digilehti

Lue Kaarina-lehti

Kaarina-lehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Pahimus

KSM Piikkiö

TS rekry

Facebook
Vanhat jutut
Muualla