Kotiranta haluaisi olla pitkähäntäinen Marsupilami

0

Mitä hyvää olet tehnyt tällä viikolla?

– Raportoin äidille Sambiassa työskentelevän nuoremman veljeni kuulumisia, Tuorlan observatoriossa työskentelevä Samuli Kotiranta paljastaa.

Paras tuoksu?

– Durian. Maistoin kyseistä hedelmää ollessani vierailevana tutkijana Kiinassa. Se on iljettävää. Jos elämä joskus tuntuu liian helpolta, voi ostaa etnisestä kaupasta pakastettua duriania. Hedelmän tuoksu sisältää kaiken maailman tuskan.

Milloin valehtelit viimeksi?

– Jaa-a. Lasketaankohan se että viikonloppuna teeskentelin meneväni viereiseen taloon, ettei ovella odotellut epäilyttävä tyyppi päässyt rappukäytävään yöpymään. Menin sitten sisään takaoven kautta.

Jos olisit fiktiivinen hahmo, mikä olisit? Miksi?

– Marsupilami. Semmoinen häntä olis siisti. En ole kyllä yhtään pörröinen.

Mitä jääkaapissasi on aina?

– Chiliä jossain muodossa. Ruoka on hyvää, kun se lämmittää korvia – sisältäpäin.

Mille nauroit viimeksi?

– Näille kysymyksille 🙂 Itsereflektio on kamalaa.

Mikä on parasta Kaarinassa?

– On se jotenkin sympaattinen paikka. Keskustakin on mukavan maaseutumainen. Peltoja heti keskustan vieressä jne.

Mitä kysyisit seuraavalta Viikon henkilöltä.

– Valosaaste eli ympäristöön tarkoituksetta leviävä keinovalo on länsimaissa ympäristöongelma. Millaisin keinoin kehittäisit keinovalon valotehon keskitettämistä sinne, missä sitä tarvitaan ja kitkisit sen turhaa käyttöä taivaan ja metsien valaisemiseen.

Edellinen Hän, sotahistorian keräilijä Olli Kleemola kysyi sinulta: Miten hoitaisit kuntaliitosasian niin, että Suomeen ei synny lisää “periferia-alueita”, joista palvelut on viety kauas?

– Pohjoisessa periferia-alueet järjettömine synnytysmatkoineen ovat jo nyt todellisuutta, eikä ainakaan pohjoisen laajoja kuntia ole mielekästä yhdistellä enempää. Muutoin keskittämisongelmaan auttaisi “Kela-bussi”, joka kiertäisi kirjasto- tai myymäläauton tapaan seutukuntaa ja jossa asukkaat saisivat hoidettua erilaiset virasto- ja työvoimapalveluiden asiat, ehkä jopa lähempänä itseään kuin tähän asti.

Entä miten ratkaisisit Kreikan tilanteen, Kleemola jatkoi?

– Olennaisinta olisi kai pitää Kreikan tuotanto pyörimässä, jotta maa edes etäisesti vaikuttaisi maksukykyiseltä. Välimerellä sataa talvisin, mutta juuri matkailusesongin pidentäminen molemmista päistä olisi positiivista apua sikäläiselle taloudelle. Ja nyt halpaakin. Voi olla että kotimatkalla ostan oliivipurkin.

Piikkiössä Tuorlan observatoriossa työskentelevä Samuli Kotiranta on löytänyt kollegansa Mikko Tuomen kanssa kolme Aurinkokunnan ulkopuolista planeettaa. Hän tekee parhaillaan väitöskirjaa. Lue lisää Kaarina-lehdestä 7.3.