Koululaiset kokeilivat aikuisten arkea

0
Henna-Mari Vasama, Emmi Valdolin, Jenni Jussila ja Henna Hinders työskentelivät yhden päivän ajan Turun Logomoon nousseessa yrityskylässä.

Mitä ihmettä? Logomon halliin on noussut minikaupunki kaupungintaloineen, posteineen ja ruokakauppoineen. Tiskin takana ei kuitenkaan häärää aikuisia, vaan 5.–6. luokkalaisia koululaisia.

Kyse on Taloudellisen tiedotustoimiston ideoimasta projektista, jossa nuoret voivat harjoitella yhteiskunnassa ja työelämässä toimimista. Piispanlähteen koulun 5b-, 6b- ja 6c-luokat kävivät tutustumassa yrityskylään äskettäin.

– Yrityskylässä oli muistaakseni 15 eri yrityksen tilat, joista jokainen oli noin. 5m x 5m -kokoinen. Minä olin töissä kaupungintalolla talous- ja henkilöstöpäällikkönä. Saimme myös työkortit, jossa kerrottiin, mitä meidän täytyisi kunakin vuorona tehdä. Minulla oli muun muassa toimeksiantoja, sopimuksen tekoa, vaalivirkailijan tuuraamista, erilaisia kyselyjä sekä laskujen ja palkkojen maksamista, Vilma Koskela kuvailee.

Ennen Yrityskylävierailua oppilaat perehtyivät kouluissa muun muassa kuluttajana toimimiseen, työelämässä vaadittaviin perustaitoihin, luonnonvaroihin sekä talouden ja yritystoiminnan perusteisiin. Opettaja Matti Kallio kertoo päivän olleen onnistunut.

– Oppilaat pitivät pääsääntöisesti päivästä ja saivat onnistumisen kokemuksia ja ikäkaudelleen sopivan tasoista harjoittelua yrittäjyyteen, hän perustelee.

Omat pankkikortit ja vapaa-aikaa

Yrityskyläpäivä ei mennyt pelkästään töitä tehdessä, vaan oppilailla oli myös vapaa-aikaa. He saivat omat pankkikortit, joilla pystyi ostamaan yritysten tuotteita.

– Minä ostin yhden nakkisämpylän, paidan, lehden, kaverikuvan sekä kissapinssejä, Koskela muistelee.

Hänestä päivä kului todella mukavasti, ja oli opettavainen.

– Alussa meillä oli kaupungintalolla todella paljon hässäkkää, kun kaikki eivät tienneet, mitä tehdä, ja tutorit hankkivat meille lisää puuttuvia papereita. Myöhemmin tuli rauhallista, mutta kyllä minulla muutaman kerran meni täpärälle, että ehdin tehdä kaiken, Koskela tunnustaa.