Koulumuseota ei kuopattukaan

0
Kaarinan koulumuseoaarteisiin kuuluu muun muassa Valkeavuoren koululla säilytettävänä oleva puhelimen veivattava generaattori. Fysiikan tunneilla aikoinaan käytössä ollut laite on peräisin 1920-1930-luvulta.

Toive vanhojen koulumuseoaarteiden yhteen kokoamisesta elää edelleen. Kaupunginhallitus ei taipunut kansalaistoiminnan lautakunnan ehdotukseen, vaan palautti yksimielisesti koulumuseoasian uudelleen lautakunnan valmisteltavaksi.

Kansalaistoiminnan lautakunta ehti jo ehdotuksessaan kuopata Jaakko Förbomin tekemän kuntalaisaloitteen koulumuseon palauttamisesta Kaarinaan. Lautakunnan mukaan erillinen näyttelytila olisi kokoelman kulttuuriarvojen kannalta mielekäs vaihtoehto, jos sellainen voidaan järjestää koulujen yhteyteen ja hoitaa koulun toiminnan ohessa. Koulusta irrotettuna näyttelytila vaatisi kuitenkin erillisen hoidon ja esittelijän, joista syntyisi ylimääräisiä kuluja. Lautakunnan selvityksen mukaan tällaisen koulumuseon kokonaiskustannukset siivous- ja ylläpitokuluineen olisivat arviolta 200 000 euroa vuodessa.

Kaupunginhallitus haluaa, että kansalaistoiminnan lautakunta selvittää nyt koulumuseon vaihtoehtoista toteuttamistapaa muuna kuin museolain tarkoittamana museona, kuten kokoelmana.