Vetoomus Pukkilan ja Kuusiston museoiden pelastamiseksi

0

Joukko museo- ja puutarha-alan asiantuntijoita ja harrastajia vetoaa Museovirastoon Pukkilan ja Kuusiston kartanoiden ja puutarhojen säilyttämisen puolesta. Vetoomus syntyi keskiviikkona Turun Linnassa pidetyssä Museot, perinnekasvit ja museopuutarhat -seminaarissa, johon osallistui yli sata henkeä.

Päivän mittaan kannettiin lukuisissa puheenvuoroissa huolta Pukkilasta ja Kuusistosta eli myyntiuhan alaisista Museoviraston kartanoista ja niiden puutarhoista. Puutarhojen ystäviä suretti se, että näihin merkittäviin kohteisiin oli uhrattu sekä virka- ja hanketyötä että vapaaehtoisponnistuksia ja nyt kaikki tämä on vaarassa mennä hukkaan. Seminaariväestä löytyi valmiutta olla myös konkreettisena vapaaehtoisapuna, kun puutarhojen hoito sitä vaatii. Ensisijainen vaatimus on kuitenkin, että kohteet ovat Museoviraston hallussa ja että töiden suunnittelu, hallinnointi ja ohjaus ovat museologisesti ja kasvitieteellisesti pätevissä asiantuntijakäsissä.

Vetoomuksen allekirjoittajina on muun muassa tutkijoita, hanketoimijoita, paikallismuseoväkeä, yhdistysaktiiveja, opiskelijoita, puutarha-asiantuntijoita ja -harrastajia.