Ei pöntömpi

1

Lintumies Rauli Karanen on tehnyt kymmeniä koteja linnuille ja seurannut vuosia lintujen elämää. Yrityksen ja erehdyksen kautta hän on oppinut tekemään pönttöjä, jotka miellyttävät siivekkäitä. Seuraa Karasen ohjeita ja kokeile, saatko houkuteltua pihaasi uusia naapureita.

 

Valitse tikkuinen lauta. Rakenna pönttö höyläämättömästä laudasta. Sileää lautaa pitkin poikaset eivät pääse kipuamaan pesästä pois.

 

Tarkista mitat. Pöntön koko ja lentoaukon ympärysmitta ratkaisee, mikä lintu pöntön ottaa kodikseen. Mitat voit tarkistaa Kaarina-lehdestä (4.4.).

Suojaa lentoaukko. Lentoaukon ympärille kannattaa kiinnittää metallinen suojapelti. Se estää esimerkiksi oravaa nakertamasta aukkoa isommaksi.

Tee katto vanerista. Pöntön katoksi sopii parhaiten vaneri. Katon reunan pitäisi yltää jonkin verran pöntön etuseinää pidemmälle. Lippa suojaa lintuja sateelta ja estää petoja nappaamasta lintuja lentoaukolta.

 

Tee tiivis. Pöntön seinien täytyy olla tiiviit, jottei nurkista sisään puhkuva veto tapa poikasia. Pohja sen sijaan saa olla väljä, niin että ilma vaihtuu pöntössä.

 

 

 

Hifistele. Pöntöt on hyvä tyhjentää muutaman vuoden välein. Pöntön voi rakentaa niin, että etulaudan saa avattua. Se helpottaa puhdistamista.

Kiusaa kissaa. Ellei sinulla tai naapurillasi ole kissaa, ei pönttöä tarvitse ripustaa kovin korkealle. Jotkut linnut viihtyvät jopa metrin korkeudella. Et tarvitse tikkaita. Jos lähistöllä liikkuu kissa, on pönttö hyvä ripustaa kolmen-viiden metrin korkeuteen. Silloin tikkaat saattavat olla tarpeelliset.

 

Älä naulaa elävään puuhun. Pönttöä ei saa naulata puuhun. Ripustat pöntön näppärästi esimerkiksi paksun rautalangan tai pyykkinarun avulla. Tee reiät pöntön kylkiin ja pujota naru niiden läpi ja kiedo naru sen jälkeen puun ympäri. Jätä naru löysäksi. Siten puulle jää tilaa kasvaa.

 

Rauli Karanen kirjoittaa linnuista ja vähän muustakin luonnosta joka viikko Kaarina-lehteen.

1 KOMMENTTI

  1. Ei Grayhound ole maailan toiseksi nopein eläin. Lintumiehenkin pitäisi tietää, että on kymmeniä lintulajeja( piikkipyrstöpääsky 171 km/t, haukat kuten muuttohaukka tasaisella vaakalennolla 96 km/t ja syöksyssä yli 360 km/t), jotka voittavat greyhoundin. Myös kilpahevonen voi olla nopeampi (69,6 km/t) ja on kalalajejakin kuten purjekala (jopa yli 100 km/t) ja miekkakala, jotka voittavat greyhoundin. Jos puhutaan maalla liikkuvista eläimistä, greyhound yltänee jaetulle 2-sijalle.

Kommenttien lisääminen on estetty.