Purematta nielty

0

Itsevaltias. Niin yksi Piispanlähteen yhtenäiskoulua käyvän viidesluokkalaisen vanhempi kuvasi koulun rehtoria.

Koulua on jäljellä kaksi viikkoa. Kymmenien lasten vanhemmat ovat epätietoisia, kumpaan koulun osoitteista heidän pitäisi syksyllä lapsensa ohjata. Ainoat tiedonjyväset, joita vanhempien eteen oli ennen viime viikkoa kylvetty, olivat lähtöisin lasten suusta.
Maanantaina hätääntyneet vanhemmat kääntyivät Kaarina-lehden puoleen, kun rehtorille ja sivistysjohtajalle huudetut hätähuudot kaikuivat kuuroille korville. Kysymykset, epäilykset ja kapinan poikanen muhivat parhaillaan vanhempien sähköpostiviesteissä, Facebook-sivuilla ja torikokouksissa.

Hätä ja julmatkin sanavalinnat johtuvat siitä, että vanhempia on pidetty pimennossa. Eniten vanhempia korpeaa se, että lasten elämään olennaisesti vaikuttava muutos on valmisteltu suljettujen ovien takana.

Vanhemmilla olisi ollut oikeus tietää suunnitelmista ja oikeus lausua mielipiteensä. Heitä avoin keskustelu olisi auttanut arvioimaan ratkaisua ja sopeutumaan muutokseen.

Rehtorilta olisi tietysti tuhlaantunut keskusteluun aikaa. Ratkaisun olisi joutunut perustelemaan yhä uudestaan ja uudestaan. Kritiikkiä olisi satanut.

Keskustelu olisi ollut rehtorillekin mukavampi vaihtoehto. Vaikka iskuja olisi satanut, olisivat ne olleet hellempiä ja tulleet edestä.

Rehtorin ratkaisua vastustavat myös jotkut opettajat. Kaupunginjohtaja on luvannut selvittää, onko asiassa menetelty oikein. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja on nostanut aiheen tämänpäiväisen kokouksen asialistalle. Keskustelu on alkanut.

Teija Uurinmäki
teija.uurinmaki@kaarina-lehti.fi
02-588 8614

Kirjoitus on julkaistu Kaarina-lehdessä 23.5.