Junailua

0

Runsas viikko sitten käytin VR:n palveluja matkalla Turusta Tampereelle ja takaisin. Yritin olla fiksu ja ostin liput netistä ukkokullalle ja itselleni. Kone tarjosi menomatkalle joustavaa lippua ja paluumatkalle ennakkolippua. Olin siinä vaiheessa tyytyväinen itseeni, kun osasin liput maksaakin. Kävimme liput hakemassa hyvissä ajoin rautatieasemalta.

Sitten tulikin pieni mutka matkaan, kun ukkokulta sairastui ja matka hänen kohdallaan estyi. Uusi käynti rautatieasemalla. Lipunmyynnissä palveli mahdottoman kohtelias ja ystävällinen miesihminen. Torstain lippu voitiin siirtää perjantaille ja ukkokullan lippu maksettiin takaisin. Siihen asti meni kaikki hyvin.

Kun sitten ehdotin sunnuntain ennakkolipun perumista ukkokullan kohdalta, ystävällinen mies katsoi minua surullisin silmin ja sanoi, että sitä hän ei voi tehdä, koska ennakkolippua ei voi muuttaa eikä sitä voi perua. Maksettu, mikä maksettu.

Salamannopeasti hän kiskaisi paitansa rintataskusta käyntikortin näköisen lapun ja ojensi sen minulle: ”Tässä vähän mielipahan huojennusta!” Lipukkeella saisi ostaa seitsemän euron edestä jotakin vaikkapa junan ravintolavaunusta. Kiitin ystävällisyydestä.

Junamatkalle läksin perjantaina. Nousin Intercityn toiseen kerrokseen. Tilaa oli ruhtinaallisesti. Oli tarjolla päivän lehtiä, kahvia ja teetä mielin määrin.

Tarjoilukärrykin kävi yläkerrassa. Osti teen seuraksi Caramel Muffinin. Se maksoi 2,60 euroa.

Söin supermakean leivonnaisen teen kera. Sitten rupesin tutkimaan käärettä. Siinä kerrottiin, että leivonnainen on valmistettu Norjassa! Mielenkiintoni kasvoi, vaikka teksti oli todella pientä. Lisäaineita mokomaan leivonnaiseen oli käytetty peräti 11 kappaletta. Huh!

Jos olisin lukenut selosteen ennen syömistä, olisin vienyt leivonnaisen junatuliaisena veljelleni Tampereelle. Ihmettelen vieläkin, miksi Norjasta ostetaan suomalaiseen junaan leivonnaisia. Toinen vaihtoehto olisi ollut voisilmäpulla. Nyt jäi epäselväksi, minkä maalainen pulla olisi ollut. Täytyy tehdä uusi junamatka asian selvittämiseksi.

Muuten olin tyytyväinen matkoihin. Junat olivat mennen tullen minuutilleen aikataulussa.

Eira Haahdenniemi