Hyvä työ

0

Haklift ABT teki hyvän työn (s. 5). Yrityksen ansiosta 17 000 lapsen opintie on tänä vuonna ainakin hitusen turvallisempi. On hienoa, että yritys juhlii syntymäpäiviään lahjomalla lapsia.

On ilahduttavaa, että yritykset tekevät hyviä tekoja. Esimerkiksi joululahjoihin ja -kortteihin ennen käytetyt rahat lahjoitetaan nykyään yhä useammin hyväntekeväisyysjärjestölle.

Suomessa on totuttu ajattelemaan, että on valtion tehtävä huolehtia pienistä ja heikoista. Kun lapsella on ongelmia koulussa, on syy opettajan, rehtorin, sivistysjohtajan ja koulujärjestelmän. Kun auton rengas puhkeaa kuoppaisella tiellä, haukutaan kunnan tiemestari, tekninen johtaja ja maan hallitus.

Hyvinvointiyhteiskunnan tehtävä on huolehtia kansalaisistaan, mutta ei kaikkea vastuuta voi ulkoistaa. On tervettä katsoa peiliin ja miettiä, mitä minä voin, tai mitä yritys voi tehdä.

Hienon esimerkin tarjoaa maakunnan vuoden kyläksi valittu Livonsaari. Livonsaarelaiset keräävät konsertilla rahaa kylässä palaneen talon korjaamiseksi (TS 19.8.).

Valtion rahakirstu kevenee ja väestö vanhenee. Vastuuta on jaossa.

Seuraavaksi joku yritys voisi kehittää niin makeen pyöräilykypärän, että se pysyisi yli 10-vuotaankin vesselin päässä. Mielellään se saisi näyttää takaraivolla roikkuessaan tosi nuijalta.

Teija Uurinmäki
teija.uurinmaki@kaarina-lehti.fi
02-588 8614

Kirjoitus on julkaistu Kaarina-lehdessä 22.8.