Kävelevä koulubussi

0

Piikkiön yhtenäiskoulun rehtori muistaa, miten urheilufilosofi ja pesäpallon keksijä Tahko Pihkala kommentoi koulukuljetuksia aikoinaan. Marko Kuuskorpi muistelee, että Pihkalan mielestä jokainen lapsi olisi pitänyt kuljettaa viiden kilometrin päähän, jotta he olisivat saaneet liikuntaa.

Siinä Kuuskorpi on legendan kanssa samoilla linjoilla, että koulumatka on tärkeä osa lapsen päivittäistä liikuntaa. Rehtorin lapset elävät niin kuin isä opettaa: he kulkevat koulumatkansa lihasvoimin, satoi tai paistoi.

Kaarinan teillä kävelee jälleen ensi tiistaina kymmeniä ekaluokkalaisia. Ensikertalaisen on vaikea käsittää liikenteen vaaroja, eikä pituus ja havaintokykykään yllä aikuisten korkeuksiin.

Liikenneturva tekee ekaluokkalaisten vanhemmille ehdotuksen: viekää omat ja naapurin lapset kouluun kävelevällä koulubussilla. Koulubussin kävelevän version ohjaimissa on kukin äiti ja isä vuorollaan. Kävelevä suhari noutaa lapset sovitusta paikasta ja saattaa lapset turvallisesti kouluun.

Hieno idea! Aivan yhtä turvallinen kyyti kuin oma auto, mutta niin paljon virkistävämpi ja terveellisempi. Tästä Tahko Pihkalakin olisi pitänyt.

Teija Uurinmäki
Kirjoitus on julkaistu Kaarina-lehdessä 8.8.