Kaarinalaisten vanhusten hoidosta ja palveluista

0

Kaarinassa on moni asiaa oikeinkin hyvin, mutta näistä vanhuskysymyksistä olen huolissani. Omat isovanhempani ovat vanhuudestaan huolimatta pystyneet elämään kotonaan ja heitä on siinä autettu, eikä heitä ole jätetty yksin.

Meidän on kuitenkin kyettävä turvaamaan inhimillinen ja ihmisarvoinen hoito myös heikoimmassa asemassa oleville vanhuksille – yksinäisille ja pienituloisille. Kotona asuminen on yleensä paras vaihtoehto.

Kotona asumista tuetaan tehostetulla palveluasumisella. Kunta säästää näiden ostopalveluilla, koska asiakas maksaa itse. Yksi 15 minuutin hoitokäynti maksaa valtakunnallisesti 25-35 euroa alueesta riippuen. Jättääkö moni pula-ajan kokenut avun pyytämättä, kun ei niin sanotusti raaski soittaa apua? Minusta tässä on selvää rahastuksen makua.

Tarvitaan aitoja vaihtoehtoja omaishoitajien tukemista unohtamatta. Kunnan oma palvelu toteutetaan vanhusta lähellä tutussa ympäristössä tutun väen voimin ja täällä Kaarinassa lähellä luontoa. Sillä saadaan myös muuta kustannushyötyä, kun vanhus voi käyttää varallisuuttaan paikallisen elinkeinoelämän tukemiseen.

Maarit Snellman
Vihreiden
kuntavaaliehdokas

Kirjoitus on julkaistu Kaarina-lehdessä 19.9.