Lepakkotalon ja maankaatopaikan kohtalonhetket

0

Viime vuonna erityisesti julkisuudessa olleen Kaarinan lepakkotalon kohtalo on korkeimman hallinto-oikeuden käsissä. Toivottavasti oikeus määrää talon suojeltavaksi. Siitä tulisi hyvä luontokeskus. Ihmetellä täytyy, että osa päättäjistä ja virkamieskunnasta suhtautuu kielteisesti maanläheisten ja rauhallisten eläinten läsnäoloon kaavoitettavilla alueilla ja yhdessä rintamamiestalossa. Luulisi, että luonnon monimuotoisuus olisi rikkaus kaupunkiyhdyskunnassakin.

Ympäristönsuojelulautakunnan käsittelyyn on tulossa keskustelua aiheuttanut Hepojoen maankaatopaikan ympäristölupahakemus. Tekninen lautakunta on käsitellyt asiaa ainakin jo viime vuoden syyskuussa ja merkannut sen tiedokseen. Lehtikirjoitusten mukaan asia tuli jopa kaupunginhallituksen jäsenille ikään kuin yllätyksenä; puun takaa. Selvää on, että mahdollinen maankaatopaikka ja sepelimurskaamo tulevat pilaamaan Hepojoella asuvien asuinympäristön vuosikymmeniksi eteenpäin. Hepojoentiestä tulee vaarallinen raskaan liikenteen takia.

Ympäristönsuojelulautakunnan keskeisiä tehtäviä on ympäristön tarkastaminen ja mahdollisiin epäkohtiin puuttuminen, ympäristölupien myöntäminen ja myös lausuntojen antaminen valmisteilla olevista kaavoista.

Mielenkiintoinen nelivuotiskausi ympäristönsuojeluasioiden parissa on päättymässä. Jokainen meistä voi suojella omalta osaltaan ympäristöä, vaikka ei kuuluisi mihinkään lautakuntaan tai olisi muutenkaan ympäristöaktiivi.

Esko Lehtisalo
ympäristönsuojelulautakunnan pj (sd.)
Kaarina, Piikkiön kaupunginosa

Kirjoitus on julkaistu Kaarina-lehdessä 12.9.