”Paljon hyvää!”

0

… sanoi kuoronjohtajamme, kun harjoittelimme uutta kappaletta, vaikka ensiyritys oli korvia raastava.

Vähän kuin talousnäkymätkin: budjetti miinuksella, verotulot ja valtionosuudet laskussa, uusia kuntavelvoitteita tulossa, finanssikriisi.

Mutta paljon on myös hyvää: Kaarinan palvelut rakentuvat toimivalle pohjalle, miltä on hyvä puolustautua tulevia haasteita vastaan. Kaupunki on onnistunut tehtävissään ja palvelut tuotetaan ilman suurta byrokratiaa. Innovatiivisia ratkaisuja on etsitty menestyksekkäästi, investoinnit ovat optimaalisia. Kaarina on Suomen elinkelpoisimpia kuntia.

Kaarinaa kritisoidaan sen lokoisasta sijainnista, mutta on ymmärrettävä, että kehyskunnankin menestys täytyy hankkia oman tekemisen kautta. Suuri kuntakoko ei ole onnen tae, tai esim. se minne päin työmatkaliikenne suuntautuu.

Ongelmamme on velkaantumisen kasvu. Tämä globaalisestikin heppoinen keino lakaista ongelmat maton alle haastaa päättäjät, virkamiehet ja kuntalaiset etsimään tapoja turvata nykyiset palvelut. Priorisoinneilta ei voi välttyä.

Kuntapalveluja ensisijaisesti tarvitsevia ovat lapset, nuoret, liikuntarajoitteiset, sairaat ja vanhukset. Terveys ja hyvinvointi maksavat kunnalle ylivoimaisesti eniten. Ennaltaehkäisy tuottaa säästöjä, mutta kokonaisuuden rahoitus on suurin haaste. Menokuria tarvitaan, mutta myös tuloihin on kiinnitettävä huomiota. Kaarinan tulee olla houkutteleva niin asukkaille kuin yrityksillekin.

Paljon on hyvää meillä Kaarinassa, siitä pitäkäämme kiinni. Valmiiksi saatiin se kuorokappalekin. Ja huikaiseva oli tulos, kun yritystä riitti.

Olli-Pekka Sysinoro
kunnallisvaaliehdokas
Kokoomus

Kirjoitus on julkaistu Kaarina-lehdessä 12.9.