Vertaistukea maahanmuuttajille ja depressiokoulu nuorille

0

Syksyn aikana kirjaston naapurissa sijaitsevassa vapaaehtoistoiminnan toimitilassa alkaa kokoontua Suomeen muuttaneiden naisten ryhmä ja 16-30 –vuotiaille suunnattu depressiokoulu. Naisten ryhmässä tehdään sitä, mitä osallistujat toivovat. Ryhmässä voidaan esimerkiksi harjoitella suomea, tehdä ruokaa yhdessä tai tutustua Kelan toimintaan.

– Kaarinassa ei ole toimintaa Suomeen muuttaneille naisille. Tähän saakka kaarinalaisten on täytynyt mennä Turkuun, projektikoordinaattori Tiina Valtanen toteaa.

Depressiokoulussa opetellaan arjen hallintaa. Ryhmään voi osallistua kaikki nuoret, jotka kokevat arjen haastavaksi. Diagnoosia ei tarvita.
Valtanen uskoo, että yhdessä tekeminen auttaa kotiutumaan ja antaa merkitystä elämälle. Valtanen toivoo, että ryhmien jäsenet löytäisivät merkitystä myös vapaaehtoistoiminnasta.

– Ryhmän jäsenille tarjotaan mahdollisuutta kouluttautua kokemusasiantuntijoiksi, jotka voivat jakaa osaamistaan eteenpäin. Esimerkiksi maahanmuuttaja voisi auttaa toista maahanmuuttajaa. Hänhän on paras asiantuntija.

Valtanen muistuttaa, että ihminen saa tehdä vapaaehtoistyötä itsekkäästä syystä.

– Vapaaehtoistoiminnasta täytyy olla iloa molemmille osapuolille.

Tiina Valtanen johtaa keväällä käynnistynyttä kolmivuotista vapaaehtoistyön hanketta. Alkamassa on myös vapaaehtoistoiminnan peruskurssi heti kun kiinnostuneita ilmoittautuu. Hankkeen nimi on Vastoinkäymiset voimavaraksi.

Lue lisää Kaarina-lehdestä 19.9.