Ajatuksia kuntaliitoksista

0

 Kuntien liitoksista on monenlaisia ajatuksia liikkeellä. Jotkut ns. asiantuntijat jostain syystä levittävät ihmeellisiä tarinoita, siitä kuinka Turun ympäristön kuntalaiset muka hyötyvät köyhtyvästä Turusta.

Otetaan nyt tämä väite ympäristökuntalaisten työssäkäynnistä Turussa: asukasmäärään suhteutettuna turkulaisia käy enemmän ympäristökunnissa kuin ympäristökunnista käy Turussa. Laskevatko jotkut myös, että valtion paveluksessa olevat ovat turkulaisissa työpaikoissa? Oppilaitokset, koulut ja yliopistot ovat pääasiassa valtion verorahoin kustantamia. Jokaisesta oppilaasta valtio maksaa koululle ja tällä summalla koulun on tultava toimeen.

Entä sitten teatteri ja muu sivistävä toiminta: aina kun näitä palveluja Turun ympäristön kuntalaiset käyttävät, he joutuvat niistä maksamaan. Jollemme niitä käyttäisi, niin tuskin ne olisivat kannattavia?

Onko kukaan ns. asiantuntija osannut laskea, paljonko tarvitaan euroja, kun lapsesta kasvatetaan työntekijä noin 20-25 vuoden aikana hyödyntämään ja antamaan taitonsa ja osaamisensa turkulaisten työnantajien hyödyksi. Kun tämä työtekijä jää eläkkeelle ja on kaikkensa antanut, niin ei Turku enää hänestä huolehdi, se jää sitten ympäristökuntien huoleksi.

Lisäksi ympäritökuntalaisten tienestit yleensä hyödyttävät Turkulaisia liikkeitä, jotka siten saavat ansionsa ja maksavat näin ansaituista rahoista verot Turulle.  Siinäkin Turku saa hyödyn.

Aikoinaan Turun kaupungin käytäntö oli sellainen, että saadakseen kaupungin töitä oli oltava osoite Turussa.  Sitä kierrettiin siten, että vuokrattiin halpa yksiö Turusta ja asuttiin kuitenkin vaikka Littoisissa. Tällaisen kai jotkut kansainväliset säännöt kielsivät myöhemmin.

Tunnen monta turkulaista päättäjää ja tiedän heidän olevan viisaita ja hienoja ihmisiä mutta, mistä se johtuu, että joukossa tehdään ihan käsittämättömiä päätöksiä!

Jarkko Förbom
Littoinen
Kuntavaaliehdokas (sd)