Aktiivisen ikääntymisen edistäminen

0

Tämä vuosi on Euroopassa aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden teemavuosi. Suomessa ovat muun muassa Työterveyslaitos ja Vanhustyön Keskusliitto lähteneet toimintaan mukaan. Vuoden yksi päätavoitteista on edistää aktiivista ikääntymistä ja sukupolvien välistä yhteistyötä ja ymmärrystä  työpaikoilla, kouluissa, urheiluseuroissa ja kansalaisjärjestöissä.

Vuodella on lähettiläitä, jotka neuvovat hankkeiden ideoinnissa ja käynnistämisessä. Heistä mainittakoon Aira Samulin, Vappu Taipale, Lasse Lehtinen, Simo Peura ja Esko Roine. Meillä Kaarinassa esiintyi Stakesin entinen pääjohtaja Vappu Taipale Vaparissa keväällä aiheenaan Ikä on iloinen asia liittyen projektin yleisteemaan Aina on oikea ikä. Kuulijoita oli paljon.

Vanhustyön Keskusliitto on aktiivisesti mukana tutkimus- ja kehittämishankkeellaan Elämänkulku ja ikäpolvet, jossa on meneillään kunnille, järjestöille haastekampanja Neljän polven treffit. Vielä ehtii mukaan. Marttaliitto on yksi hankkeen toimijoista.

Neljä polvea voi kokoontua ruuan, kirjallisuuden, liikunnan, tarinoiden tai yhdessäolon merkeissä. Ei tarvitse olla samasta suvusta. Tärkeätä on yhteisöllisyys, toisilta oppiminen ja toistensa ymmärtämisen parantaminen. Voidaan siirtää kulttuuriperimää sukupolvelta toiselle.

Olen itse hankkeessa mukana ja osallistuin Helsingissä maaliskuussa teemavuoden avajaisseminaariin. Tarkempia tietoja hankkeesta löytyy www.ttl.fi ja www.vanhustyonkeskusliitto.fi. Kaarinassakin on  paljon potentiaalia liittyä hankkeeseen mukaan.

Marjatta Rantala
kasvatustieteen maisteri, kouluttaja
kuntavaaliehdokas (sdp)