Hepojoen maankaatopaikkaan varatut rahat pois budjetista

4
Hepojokiseura kutsui teknisen lautakunnan jäsenet tutustumaan kaavaillun maankaatopaikan alueeseen. Kuva: Tuomas Virtalaine
Hepojokiseura kutsui teknisen lautakunnan jäsenet tutustumaan kaavaillun maankaatopaikan alueeseen. Kuva: Tuomas Virtalaine

Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle, että Hepojoen maankaatopaikan rakentamiseen varatut rahat vedetään pois budjetista. Päätöksestä äänestettiin lautakunnan edellisessä kokouksessa. Äänestyksessä vain yksi jäsen kannatti rahojen säilyttämistä budjetissa.

Lautakunta perustelee päätöstään sillä, että lähiseudulle on perustettu ja perusteilla useita maankaatopaikkoja, joita Kaarina voi hyödyntää.

Teknisen lautakunnan jäsenet vierailivat viime viikolla Hepojoella. Hepojokiseura oli kutsunut kaikki lautakunnan varsinaiset sekä varajäsenet tutustumaan suunniteltuun maankaatopaikan alueeseen. Paikalle ennätti kuitenkin vain viisi edustajaa.

4 KOMMENTIT

 1. Maanantai ilta klo 18.00 oli osanottokadon yksi syistä. Oli kaupungin hallituksen kokous 18.00, jonne ainakin varajäsen Petri Kannisto oli pakotettu menemään. Puheenjohtaja Pertti Kujanpää taas oli tilaisuudessa Paimiossa samanaikaisesti.
  Yleisesti tuntia ennen hallituksen kokousta on myös ryhmäkokouksia, joka myös varmasti haittasivat osallistumista.
  Varapuheenjohtaja Hanna Virkki oli paikalla ja allekirjoittanut, joka on ollut teknisessä lautakunnassa hallituksen edustajana, sekä jäsenenä maankaatopaikka työryhmässä.
  Mielestäni tilaisuus oli kuitenkin onnistunut ja useampia asioita saatiin selvitettyä ja seuraavana päivänä tekninen lautakunta poisti budjetista maankaatopaikan toteuttamisen rahat.

 2. Tekninen lautakunta oli varsin yksimielinen, että aika on ajanut ohi maankaatopaikkahankkeesta. Lähietäisyydellä on jo toiminnassa luvat omaavat maankaatopaikat, eikä viime vuotista maanpaikan sijaintia kaukana Raisiossa enää ole.
  Lähivuosina on myös tulossa kaksi erittäin suurta maankaatopaikka hanketta: Turun Saramäki ja Ruduksen Kaarinan ohikulkutiellä.
  Virkamiehet ovat perustelleet hanketta sepeli bisneksellä ja että kunnallisen maankaatopaikan avulla saadaan yrittäjien hinnat painettua alas.
  Sepeliä hakataan jo seudulla miltei joka kallion kyljessä ja siirrettävät murskaimet jauhavat suoraan työmailla, sepeli ei ole enää bisnes eikä myöskään kunnan peruspalveluja.
  Itseäni yrittäjänä eniten närstää lausumat, että kunnan tulisi toimia markkinahäirikkönä verorahoilla, tyrmistyttävää.
  Tuskin me omaa apteekkia tai R kioskiaan aiota perustaa, yrittämisessä on sitten myös riskejä ja niitä vältettäköön verovaroin ottamasta turhaan.

  • Matti, muistelisin kuitenkin ettei maankaatopaikkojen tarjonta ja hinnoittelu ollut vuosi sitten ainoastaan virkamiesten huoli. Onni kuitenkin että tilanne on nyt toinen eikä Kaarinan kaupungin tarvitse lähteä taistoon paikallisia monopoliuhkia vastaan, vai mitä?

   • Tilanne vuosi sitten oli katastrofaalinen, Kaarinan maankaatopaikka Lakarissa jouduttiin yllättäen sulkemaan yksityisiltä asiakkailta.
    Lähin toimiva maankaatopaikka oli silloin Maskun ja Raision rajalla Palovuoressa erittäin kaukana.
    Perustettiin maankaatopaikka työryhmä ongelmaa selvittämään, jonka jäseneksi allekirjoittanut valittiin.
    Maankaatopaikka työryhmä käsitteli asiaa, käyttöön otettiin kaatopaikkoina meluvallit ja puistokumpareet.
    Maankaatopaikan sijaintipaikkaa etsittiin suurennuslasilla Kaarinasta, löydettiin sellainen Hepojoelta.
    Mistään sepelin murskaamisesta ei ollut mitään juttua työryhmässä, tämä on tullut virkamiesvalmistelussa konsultin kanssa. Maankaatopaikka työryhmä ei ole murskausta ja kaatopaikkaa enää käsitellyt.
    Nyttemmin on selvinnyt että 6 kilometrin päässä Hepojoen paikasta on luvat omaava kaatopaikka Paimiossa miltei päätien varressa ja ilmeisesti myös Liedossa Kynnyksessä.
    Joten Hepojoen kaatopaikka hanke on tullut tarpeettomaksi ja näin maanrakentajana tiedän myös, että sepelin murskaaminen nykyään enää ole minkäänlainen bisnes, koska tekijöitä on jo liikaakin.
    Perustelut että kaupungin tulee lähteä yksityisten toimijoiden hinnan polkijaksi, en voi missään nimessä hyväksyä. Sellaisella toiminnalla ei että yritystoimintaa haitataan on kovin lyhyet jäljet, koska yritykset ovat yhteiskunnan rahankerääjiä ja työpaikkojen luojia tärkeässä merkityksessä.
    Kaarinan ei pidä perustaa yritysten kilpailijoiksi, sen paremmin apteekkeja, kuin kukkakauppojakaan tai maankaatopaikkoja.
    Parhaiten monopoleja murretaan Kaarinassa kun ei mennä maksumiehiksi Turun osakeyhtiöihin, esim. Vedenjakelu yhtiöön.

Kommenttien lisääminen on estetty.