Kaarina-lisä, kuuma pelaaja?

0

Jääkiekossakin viisas valmentaja peluuttaa kuumia pelaajia. Kuumia ovat ne, jotka saavat sillä hetkellä aikaan tulosta. Kaarinan kunnallisvaalien kuuma pelaaja näyttää tällä hetkellä olevan Kaarina-lisä.

Pelataan siis sillä.

Olin mukana päättämässä sivistyslautakunnassa Kaarina-lisän säilyttämisen puolesta.

Perusteenani oli yksinkertaisesti se, että pienen lapsen on parempi olla turvallisessa kodinomaisessa ympäristössä alle kolmivuotiaana. Onko väitteellä tieteellisesti osoitettua kiistatonta pohjaa? Ei ole, mutta hyvin oletettavaa on, että perusturvallisuuden tunne muovautuu varhain. Tässä suhteessa päätös oli helppo.

Vaikka kuntavaalivuotena voisi olettaa Kaarina-lisän menevän helposti läpi kaikki päätöksentekoportaat, on olemassa selvä riski, johon on syytä varautua. Riskinä on Kaarina-lisään käytettävän merkittävän määrärahan niistäminen jostakin muusta sivistyksen alalta pois.

Kohdistuvatko katseet koulujen oppilaisiin ja koulujen toimintaan? Mikäli näin käy, tullaan ”vaalikonemaiseen” tilanteeseen: Tehdäänkö huono vai vielä huonompi valinta?
Kumpi on huonompi valinta? Se selviää vasta tarvittavien laskelmien tekemisen jälkeen. Kumpi haittaa vähemmän? Se selviää vasta vuosien päästä.

Onko mahdollista joutua valitsemaan sen välillä, vaikutammeko laadullisesti tosi pienten vai vähemmän pienten lasten elämään? Näin ei saa olla. Lasten edun ja kunnan vetovoimaisuuden takia.

Jarmo Salo
(kok)