Kyllä Kaarina-lisälle

2

Kotihoidontuen Kaarina-lisän kohtalosta on keskusteltu viime aikoina aktiivisesti. Syy keskustelulle on ensi vuoden talousarviota koskeva valmistelu, jonka yhteydessä on haettu eri säästömahdollisuuksia Kaarinan taloustilanteen parantamiseksi. Säästöjä on haettava, mutta kuntalisä on mielestäni perusteltu ja säilyttämisen arvoinen tuki lapsiperheille, jotka hoitavat lapsiaan kotona.

Keskustelussa on heitetty erilaisia lukuja siitä, minkä verran lisän poistaminen säästäisi ja minkä verran jonoa päivähoitopaikkoihin aiheutuisi tai olisi aiheutumatta. Mielestäni euro tai paikkamääriä on kuitenkin vaikea arvioida.

Euromäärää toki voidaan suoraan mitata niin, että mikäli lisä poistuu niin minkä verran se nykytilanteessa säästää suoraan rahaa. Viime vuosina Kaarinaan kuitenkin on muuttanut lisää lapsiperheitä. On vaikea arvioida onko lisän olemassaolo jotenkin vaikuttanut muuttopäätökseen ja sen myötä onko sen olemassaolo tuonut mukanaan esimerkiksi uusia veronmaksajia. Päivähoidon paikkatarvetta ei mielestäni kannata lähteä arvioimaan, koska tilanteet ja ratkaisut ovat varmaan joka tapauksessa erilaiset eri perheissä.

Itse uskon, että niin päivähoito kuin kotihoito ovat lapselle lähtökohtaisesti hyviä vaihtoehtoja. Jokaisen perheen oma tilanne ratkaisee, miten lapsen hoito järjestetään.

Kaarina-lisän olemassaolo tekee myös kotihoidosta varteenotettavan vaihtoehdon ja turvaa lapsiperheille aidon valinnanvapauden lastensa hoidon järjestämisessä. Sellaisen vapauden haluan perheillä olevan lapsiystävällisessä Kaarinan kaupungissa.

Åsa Gustafsson
Kaarinan RKP:n pj.

2 KOMMENTIT

 1. Sivistylautakunnassa tehtiin Kaarina – lisän säilyttämisestä allekirjoittaneen esityksestä pj:n kannattaessa yksimielinen päätös.
  Demokratia voitti tässä kohtaa, pidetään kiinni Kaarinasta ja lähipalveluista, sekä huolta tulevaisuuden tekijöistä.

  Pentti Kallio
  Valtuutettu, kh vara
  Sivistysltk:n jäsen
  Vasemmistoliitto

Kommenttien lisääminen on estetty.