Liikkuva poliisi sulki Littoisten salakapakan

0

Tällä hetkellä puhutaan paljon Liikkuvan poliisin lakkauttamisesta ja tarpeellisuudesta. Liikkuva poliisi ei yksinomaan ole liikenteen ohjausta ja valvontaa varten. Tämä kertomus on tositapahtuma täältä Littoisista 1950-luvulta.

Littoisissa toimi ”viinakauppa”, joka tietysti oli luvatonta, lisäksi siitä oli haittaa monelle perheelle. Jos viinanhimo pääsi yllättämään, eikä sattunut olemaan markkoja taskussa, niin eipä hätää, tämä salakapakka antoi viinaa myös panttia vastaan. Esimerkiksi hyviä kirvesmiehen työkaluja ei ollut sodan jälkeen helposti saatavissa, niitä jopa yritettiin salakuljettaa Ruotsista.

Jos miehellä ei ollut työkaluja, niin saattoi käydä niin ettei saanut töitäkään. Tämä tietysti aiheutti moneen perheeseen murhetta.
Naisjärjestö, joka oli lähellä ay- ja työväenliikettä, päätti puuttua pulmaan.

Naiset alkoivat tarmokkaasti vaatia poliisin puuttumista luvattomaan toimintaan (niin sanotut hienommat naisjärjestöt eivät kai osanneet auttaa).

Paikallisella poliisilla ei ollut operaatioon resursseja ja niin tämä naisjärjestö pyysi Liikkuvan poliisin apua. Poliisit tarkkailivat viinanmyyntiä useamman päivän ajan.

Viinakauppa ja salakapakka loppuivat ja mies joutui miesten vankilaan ja emäntä naisten vankilaan. Tää korutont on kertomaa. —–Ei oikeutta muuten saa jos naiset sit´ei hanki.

Liikkuva poliisi on monella tapaa auttanut Suomessa kansalaisia ja olisi virhe, jos sitä oltaisiin lakkauttamassa.

Jaska Förbom
kuntavaaliehdokas (sd)
Littoinen