Luovuta verta Kaarinan kirkolla

0

Kaarinan kirkon seurakuntasalissa järjestetään verenluovutustilaisuus ensi tiistaina kello 15–18. SPR:n veripalvelun mukaan suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta.

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–65-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Miehet voivat luovuttaa verta noin kahden ja naiset noin kolmen kuukauden välein.
Tänä vuonna lyheni synnytyksen jälkeinen tauko verenluovutuksessa. Nyt pääsee luovuttamaan jo kuusi kuukautta synnytyksen jälkeen, mikäli ei enää imetä. Oireeton punkinpurema ei ole verenluovutuksen este.

– Verenluovuttajalle on iloinen yllätys, että voi luovuttaa, vaikka käyttää varsin yleisesti käytössä olevia verenpaine-, kolesteroli-, masennus- ja allergialääkkeitä. Vielä monet muistelevat vanhoja rajoituksia, lääkäri Johanna Castrén kertoo.