Pikku-nujakka

0

Väkivalta on ollut osa koulujen arkea iät ja ajat, aggressiivisuus on ja on ollut osa ihmissuhteita. Miehenalut mittelevät voimiaan ja yrittävät tehdä vaikutuksen tyttöihin tappelemalla. Koulukiusaaja hankkii sosiaalista valtaa ja hyväksyntää alistamalla oman ryhmänsä sosiaaliselta arvoltaan heikompia.

Ihmissuhteisiin liittyvä väkivalta on helpompi ymmärtää, koska sille löytyy looginen selitys. Impulsiivinen väkivalta ei ole selitettävissä. Kun nyrkin tielle voi osua kuka vaan, sitä ei pysty omilla teoillaan väistämään. Siksi se aiheuttaa pelkoa.

Kaarinalaiskoulussa ovat tänä syksynä heiluneet ne pienimmät nyrkit. Sitä on vielä vaikeampi ymmärtää. Miten paha olo lapsella täytyy olla, että kuka tahansa kelpaa nyrkkien ruuaksi?

Kaarinassa kouluväkivaltaa ei koeta erityisen merkittäväksi epäkohdaksi. Kaikista kouluissa sattuneista väkivaltatapauksista ei pidetä kirjaa, vain niistä jää merkintä, joihin liittyy koulukiusaamista. Koulukiusaamisesta on puhuttu niin kovaan ääneen ja niin monta vuotta, että kiusaamistapaukset kirjataan kouluilla ylös.

On totta, etteivät tahrat paperilla ole lopettaneet koulukiusaamista, mutta se on tehnyt siitä tuomittavaa. Selvin sanoin ja teoin pitäisi tuomita myös kaikenlainen väkivalta kouluissa. Jos väkivalta taputellaan unohduksiin harmittomina nujakoina, kertoo se lapsille ja nuorille, juuri sen: ei se ole niin vakavaa.

Teija Uurinmäki
02-588 861