Rahamarkkinavero ja OP-Pohjolan PR-taidot

0

Markkinatalouden käyttövoima on tuoton maksimointi. Rahamarkkinat koostuvat pienemmästä reaalitaloudesta ja kaiken säätelyn ulkopuolisesta virtuaalitaloudesta. Ne olisi erotettava toisistaan. Ihmisen ahneutta on rajattava, jotta talouskriisit eivät pahene entisestään. Asiasta ollaan laajasti yksimielisiä, kunhan toteutetaan globaalisti.

Ranskan ja Saksan ajamina rahamarkkinaveroa on pohdittu pitkään EU:ssa. Työhön liittyy Erkki Liikasen työryhmän äskeinen ehdotus. Vastaan haraa ainakin Englanti veroparatiisietuineen. Asiaan on hallituksemme ottamassa kantaa.

Ja mitä teki OP-Pohjolan johto 30.9. Reino Karhinen uhkaa viedä yhteisiä säästöjämme naapurimaiden pörsseihin. Pieni 0,1 % vero olisi siis se joka katkaisisi kamelin selän, OP:n pörssituloksen. Pankki on alunperin lähtöisin osuustoimintapohjalta. Miten taipuisa on OP:n moraalinen selkäranka?

Entä jos pankin johto parantaisi pörssikatettaan soveltamalla itävaltalaisen Felberin ideoita  kestävän kehityksen yritysperiaatteista (Vihreä Lanka 7/2012). Eräs kriteereistä on ”Yritys noudattaa avointa palkkapolitiikkaa ylin johto saa ansaita korkeintaan 10 kertaa alimman palkan verran”. Laskemalla näin pankin ylimmän johdon, ehkä 100 ihmisen, palkkatasoa säästyisi joku prosentti yrityksen kuluista. Ei tarvitsisi panna niin monta työntekijää pellolle.

Olen valmis luopumaan OP:n käytöstä. Entä jos 1000 tai 10000 pankin asiakasomistajaa tekisi samoin! Vaikutuksen pankin taseeseen voi itse kukin arvioida. Joukkovoimalla on arvaamaton teho.

Aaro Kiuru
lääketieteellisen fysiikan dosentti, emeritus
Kaarinan Vihreät, kunnallisvaaliehdokas