Sananvapaus

0

Sananvapaudesta on tullut kiertoilmaus rasismille. Jotkut kunnallisvaaliehdokkaat oikeuttavat rasistiset ajatuksensa väittäen, että hänen mielipiteensä ovat vain maahanmuuttokriittisiä kannanottoja. Ihmisten jaotteleminen rotuihin, rotujen asettaminen arvojärjestykseen ja ihmisryhmän ominaisuuksien kritisoiminen ei ole maahanmuuttokriittisyyttä. Se on rasismia.

On naurettavaa väittää, ettei Suomessa ole sananvapautta.

Kyllä, lainsäädäntömme kieltää ihmisten eriarvoisen kohtelun, solvaamisen, uhkailun ja pahoinpitelyn. Laki kieltää myös kiihottamisen kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisen. Normaaleihin käytöstapoihin kuuluu muiden huomioonottaminen. Se asettaa myös ikäviä rajoituksia sille, mitä voi suustansa päästää tai koneella näpytellä. Tietysti tyylitajuakin on oltava sen verran, että ymmärtää, millä asioilla voi laskea leikkiä ja millä ei.

Muita rajoituksia ei ole. Kanssaihmiset huomioonottava, järkisyin kannanottonsa perusteleva poliitikko saa Suomessa herätellä keskustelua mistä tahansa aiheesta. Myös maahanmuutosta saa keskustella.

Sanomisen vapautensa ovat kokeneet loukatuksi kaksi rasistisista kirjoituksistaan tuomittua perussuomalaisten kansanedustajaa, Jussi Halla-aho ja James Hirvisaari. Valitettavasti kansanedustajien vanavedessä polskivat paikallispolitiikkaan pyrkivät ääriajattelijat.

Sananvapautta mainosti puolustavansa muiden muassa kaarinalainen perussuomalaisten listoilla ollut Atte Pulli.

Teija Uurinmäki
02-588 8614
Kirjoitus on julkaistu Kaarina-lehdessä 24.10.