Käsisuudelma

0

Viikonlopun risteilyseurueeseemme kuului kehitysvammainen Pentti, 62. Pentti on iloinen ja huumorintajuinen veitikka, jonka puheen tuottaminen on hankalaa. Hän on kymmenvuotiaan henkisellä tasolla. Pentti on kuitenkin omatoiminen pukeutumisen ja syömisen suhteen. Hän selviää myös vessareissuista itsenäisesti. Hän on oppinut kauniit ja hyvät tavat. Etukäteen vähän jännitin, miten osaamme olla, kun ei ole kokemuksia vastaavista tilanteista.

Pentti on hyvin kiinnostunut kaikesta ympärillään tapahtuvasta. Monenlaiseen ihmetykseen ja kysymykseen saimme vuorokauden risteilyllä vastata. Kaikki kaunis viehättää Penttiä kovasti. Hän jaksoi ihailla laivan seinillä olevia kuvia. Mainostaulut myymälöiden lähistöllä saivat huomiota osakseen.

Risteilyn alkajaisiksi ruokailimme seisovassa pöydässä. Se on Pentin mieleen. Hän nauttii, kun saa itse ottaa ruokaa lautaselleen. Laivan herkut maistuivat meille kaikille. Ruokailun jälkeen käytiin kuuntelemassa Einiä. Me muut ihmettelimme, miten Eini on kestänyt ulkoiselta olemukseltaan niin tyttömäisenä ja hoikkana. Pentti nautti vauhdikkaasta musiikista. Useamman kerran mies kertoi soittavansa rumpuja. Kädet heiluivat rytmikkäästi oikeassa tahdissa.

Yö sujui hyvin eikä ennustettua kovaa tuulta tullutkaan. Aamiaisella istuttiin pitkän kaavan mukaan. Sitten mentiin ostoksille. Pentti halusi ehdottomasti ostaa itselleen Mikki Hiiri- pehmolelun. Sen hän sai, koska ostosrahaa oli varattu hänelle. Makeispussi kuului tuliaisiin Tampereelle.

Illansuussa kävimme vielä kuuntelemassa Einin esiintymistä heti bingon jälkeen. Esityksen loputtua Eini jakoi nimikirjoituksiaan. Pentti halusi myös nimikirjoituksen itselleen. Rohkeasti hän meni jonon hännille. Vuorollaan hän sai esiintyjän kuvan nimikirjoituksella varustettuna. Eini piirsi vielä sydämen korttiin. Valokuva oli mieluisa muisto hoitopaikkaan vietäväksi.

Pian oli risteily lopuillaan. Satamassa meitä odotti tilataksi, koska emme mahtuneet pienempään. Meidän kotipihasta Pentin matka jatkui vielä Tampereelle. Muiden pakatessa laukkuja autoon Pentti istahti takapenkille. Ukkokulta auttoi turvavyön paikoilleen ja kätteli Penttiä. Kun ojensin käteni, vetäisi Pentti käteni nopeasti ja muiskautti käsisuudelman kädenselälleni. Mikä herrasmies! Olin aivan myyty. Reissu ei olisi voinut paremmin päättyä.

Eira Haahdenniemi