Hei, meitä syrjitään

0

Syrjinnästä ja rasismista on turhaan tehty vähemmistöjen etuoikeus. Voit lukea iltapäivälehdistä joka päivä, kuinka joku toinen sai ja toinen ei saanut. Jos joku ei jotain saanut, se johtui syrjinnästä tai rasismista.

Tosielämän marjapussia pelataan syrjintä- ja rasismi korteilla. Sinulla on oikeus käyttää kortteja aina, kun tarve vaatii. Kun seuraava työhaastattelusi päättyy tilanteeseen, jossa sinua ei palkata haluamaasi duuniin, vedä kortit rohkeasti esiin. Eikö minua valittu, koska hiukseni ovat punaiset? Johtuuko se kenties luomesta kasvoissani?

Arvon lukijat, teitä syrjitään joka puolella ja koko ajan. Jos satut olemaan väriltäsi mitä tahansa perusvalkoisesta poikkeavaa, niin värjää tukkasi punaiseksi niin taivaspaikka on taattu. Pääset minne tahansa, kun muistat haastattelussa kysyä, johtuneeko mahdollinen karsiutumisesi kenties erilaisuudestasi. Mainitse vielä iltapäivälehdet, niin voit olla varma, että kukaan ei uskalla olla palkkaamatta sinua.

Nyt saatat törmätä asiakaspalvelussa henkilöön, jolta tekisi mieli kysyä, pääseekö kaikkien noiden naamassasi olevien metallien kanssa lentokoneeseen? Vuonna 2013 niillä helyillä ja koruilla pääsee mihin tahansa.

Vaadin herätysliikettä kaikille tavallisille pulliaisille, sillä teitä syrjitään. Tavallinen, väritön ja tuulitakki ja olet suurissa vaikeuksissa. Ansioluettelolla ei tässä otannassa ole merkitystä, sillä jos työhaastattelussa edelläsi sattuu olemaan kaveri astronauttipuvussa, voit saman tien lähteä kotiin. Kaverilla on käsissään kortit, joilla tämä peli voitetaan.
Mutta hätä ei ole tämän näköinen. Kohta tavallisuus ja normaalina oleminen on niin outoa, että voit alkaa käyttää tavallisuuttasi syrjintä-korttina, kuuluthan vähemmistöön.

Toni Järveläinen
Kirjoittaja on kaarinalainen ammattivalmentaja.
Kirjoitus on julkaistu Kaarina-lehdessä 27.2.