Suomen merenpohjat täynnä roskaa

0

Suomen rannoilla on enemmän roskaa kuin Ruotsissa, Virossa tai Latviassa. Tämä selviää Pidä Saaristo Siistinä ry:n julkaiseman MARLIN (Baltic Marine Litter)-projektin väliraportista. Suurin osa löydetystä roskasta on muovia.

Vuonna 2012 mukana oli seitsemän tutkimusrantaa Kaarinassa, Kotkan Lehmäsaaressa, Helsingin Pihlajasaaressa, Turun Ruissalossa sekä Paraisten Björkössä ja Utössä.

– Suomen kohdalla suuri kokonaisroskamäärä herätti monta uutta kysymystä, joihin on syytä perehtyä. Missä määrin roskat ovat vahingoksi Itämeren eliöille ja saavuttavatko ympäristössä pilkkoutuneet muovihiukkaset ravintoketjun kautta joskus omat ruokalautasemme, projektipäällikkö Hanna Haaksi pohtii.

HELCOMin vuonna 2007 antaman arvion mukaan vain 30 prosenttia roskista ajautuu rantaan, loppujen jäädessä piiloon veden pinnan alle.

– Näiden lukujen valossa Suomen merenpohjat ovat täynnä roskaa , Hanna Haaksi jatkaa.

Merkille pantavaa on myös huomattava tupakantumppien määrä rannoilla. Keskimäärin kotimaisilta tutkimusrannoilta löydettiin 32-kertainen määrä tumppeja muiden maiden rantoihin verrattuna.