Chilipäivä hullaannutti harrastajat

0

Salolainen Annukka Jaakkola löysi kokoelmiinsa kolme uutta chililajiketta.
Tammisillan puutarhan monipuolinen lajikevalikoima houkutteli chilipäivään niin uusia kuin kokeneempiakin harrastajia.
Tammisillan puutarhalla vietettiin lauantaina chilipäivää. Paikalla oli alan harrastajia, viljelytarvikkeita ja mitä erilaisimpia chilistä tehtyjä herkkuja.
Kävijöiden kesken puheenaiheeksi muodostuu jokavuotinen chilinsyöntikilpailu. Siinä syödään yhtä maailman tulisinta lajiketta, Naga Morichia. Lieneekö tavoitteena harjoitella tuohon kilpailuun, mutta monen korissa kassalla lähtee tuo erittäin tulinen chili.

Tarjolla on myös vähemmän tulisia lajikkeita harjaantumattomille. Homera on lajike, joka muodostaa noin 20 sentin pituisia oransseja hedelmiä. Ne soveltuvat erittäin hyvin grillattaviksi.

– Hedelmä halkaistaan, sen sisältä koverretaan siemenet pois ja tilalle laitetaan juustoa. Päälle kietaistaan vielä pekoni ja sen jälkeen grilliin. Tämä on taivaallisen hyvää, kehuu puutarhaa pyörittävä Kari Virolainen.

Salosta chilipäivään tullut Annukka Jaakkola kiertelee pöytien ympärillä ja tutustuu lajikkeisiin. Lopulta sylissä on kolme taimea. Jaakkolan chiliharrastus alkoi vuosi sitten keväällä, kun naapuri antoi hänelle yhden taimen.

– Loppukesästä minulla oli jo 20–30 taimea. Olen säilyttänyt niitä kaikkia talven yli ikkunallani ja nyt kylvin vielä 55 uutta taimea. Harrastukseni on lähtenyt vähän käsistä, hän hymyilee.

Riikka Kerttula