Ikärajatko turhia?

0

Minusta monet vanhemmat kiinnittävät liian vähän huomiota siihen, mitä lapset ja nuoret katsovat televisiosta. Monet antavat lapsiensa katsoa hyvinkin paljon väkivaltaa ja jännitystä sisältäviä elokuvia ja sarjoja jo melko nuorena ja ikäsuosituksia noudatetaan yhä vähemmän.

Eräs ystäväni kertoi hänen kavereidensa katsovan yhdessä kauhuelokuvia vapaa-ajallaan. Kerran ystäväni oli ollut yökylässä kavereidensa luona ja he olivat alkaneet katsoa elokuvaa, jonka ikärajaksi on luokiteltu 16 vuotta, vaikka he itse ovat vasta 12- ja 13-vuotiaita. Ystäväni ei silloin tiennyt elokuvan ikärajaa, mutta kaverit vakuuttivat, ettei se ole ”kovin paha”. Kuitenkin ystäväni joutui pian pyytämään muilta, että he katsoisivat jotakin muuta elokuvaa. Onneksi muut suostuivat pyyntöön. Sen jälkeen kaveriani on hieman pelottanut uusien elokuvien katsominen ja hän miettii entistä tarkemmin, mitä uskaltaa katsoa.

Ei ikärajoja ole ihmisten kiusaksi kehitetty. Niiden tarkoitus on suojella lapsia ja nuoria heille haitalliselta sisällöltä.

Itse täytän kesällä 15 vuotta ja olen iloinen, että perheessämme on aina oltu tarkkoja elokuvien ikärajoista. Perheen yhteinen elokuvailta kuuluu joka perjantaihin, eikä silloin tarvitse pelätä, vaan voi rauhassa nauttia elokuvasta ja yhteisestä ajasta.

Heini Teide
Kirjoittaja käy Piikkiön yhtenäiskoulun 8. luokkaa.