Lintujen kevätmuutto selvästi myöhässä

0

Lintujen kevätmuutto on käynnistynyt tavallista nihkeämmin ja on tällä hetkellä jopa pari viikkoa tavanomaisesta myöhässä. Viime viikkoina on ollut vuodenaikaan nähden harvinaisen kylmä, ja samanlainen sää vallitsee Länsi-Euroopassa, josta useimmat alkukevään muuttajat meille tulevat.

Ensimmäiset muuttolinnut nähtiin jo helmikuun lopulla, kun meille virtasi jonkin aikaa lämmintä ilmaa lounaasta. Ensimmäinen töyhtöhyyppä ehti Suomeen maaliskuun alkupäivinä, mutta sitten muutto tyrehtyi. Vähän enemmän on saapunut uuttu- ja sepelkyyhkyjä. Niitä on nähty joitakin kymmeniä Uudellemaalla ja Varsinais-Suomessa. Mustavarikset ovat saapuneet kansoittamaan länsirannikon pesimäyhdyskuntiaan, ja yksittäisiä laulujoutsenia ja pulmusia on ehtinyt Pohjois-Suomeen saakka. Sisä-Suomeen on ehtinyt lähinnä harmaalokkeja.

Talvisesta säästä huolimatta meille saapuneilla muuttolinnuilla ei ole hätää. Osa on kääntynyt kannoillaan ja palannut odottamaan aikoja parempia. Osa löytää ravintoa paljastuvilta pälvipaikoilta.

Viime keväänä Suomeen oli saapunut tässä vaiheessa yli viidenkymmenen tuhannen kiurun lisäksi muun muassa kymmeniä tuhansia töyhtöhyyppiä, tuhansia metsähanhia sekä satoja kurkia ja naurulokkeja. Kolme viimeksi mainittua eivät tänä keväänä ole vielä ehtineet Suomeen lainkaan.

Kevätmuuton alkamisessa on suuria vuosittaisia eroja, mutta kuluva kevät on eittämättä yksi myöhäisimpiä keväitä maaliskuun lopulla. Kun säätyyppi viimein muuttuu, muuttolintuja on odotettavissa kerralla ja paljon.