Mitä jäi käteen -sarjassa päättäjät ruotivat valtuuston kokousta. SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Kari Nikkonen piti joukkoliikennelausuntoa maanantai-illan tärkeimpänä päätöksenä.
Mitä jäi käteen?
– Kolme peräkkäistä kokousta kuusi tuntia. Osa ryhmäpuheenjohtajan velvollisuuksia. Informaatiota talousarviokirjan uudistamisesta. Esitykset, mitä pitäisi huomioida erityisesti 2014 talousarviota laadittaessa. Muutama hyvä päätös. Tilinpäätös hyväksyttiin.
Illan tärkeimmät päätökset?
– Joukkoliikenteestä yksimielinen lausunto. Kolme kaavaa hyväksyttiin. Täydennysrakentaminen on hyvä asia.
Miten ne vaikuttavat kaarinalaisten arkeen?
– Joukkoliikenteen osalta ei heti, mutta jatkossa yhtenäiset taksat, vuoromäärät paranevat, vaihto-oikeus Turun keskustassa. Kaava–asioissa uusia pien- ja rivitalotontteja.
Mikä ilahdutti?
– Pitkän väännön jälkeen yksimielinen lausunto joukkoliikenteestä.
Mikä ärsytti?
– Perusturvan leikkaukset, vaikka hyvin tiedetään, etteivät rahat riitä. Kyseessä pääasiassa lakisääteisiä oikeuksia ja järjestämisvastuuksista. Sairaista, vanhuksista ja vammaisista.
Mitä jäi sanomatta?
– Kaikesta huolimatta Kaarinassa on edelleen hyvä yhteistyön ilmapiiri.
Kuten Kari mainitsi oli joukkoliikenne lausunto jonka Kaarina antoi yksi tärkeimmistä aiheista.
Asian yhteydessä punnittiin myös vaihtoehtoa, mitä maksaisi seudullisesta järjestelmästä eroaminen.
Markkinaehtoinen liikennöitsijöiden järjestämä malli olisi ollut veronmaksajille edullisin, mutta suurin osa päätäjistä oli sitä mieltä, että liikennöitsijät ajaisivat vain kannattavia vuoroja joissa olisi paljon matkustajia.
Oma asiansa sitten on onko parin matkustajan kuljettaminen teli bussilla sitten ekologisesti tai taloudellisesti järkevää. Sehän on selvää, ettei yrittäjä omalla kustannuksellaan näin pysty toimimaan.
Verorahoilla tukematon liikenne voisi myös monen mielipiteen mielestä olla kalliimpaa matkustajille.
Lisäksi tulisi mahdollisesti nyky lainsäädännön mukaan matkakulujen verovähennys oikeus laskemaan kunnan verotuloja.
Koko homma kuitenkin perustuu melkoiseen mutu tuntumaan ja vasta parin vuoden kuluttua meille selviää mitä tuli tehtyä.
Kuorma-autoilussa markkinaehtoinen malli on ollut säädeltyä paljon edullisempi ja autojen saatavuus on parantunut merkittävästi. Hinnat laskeneet ja uusia ideoita kehittynyt paljon, käytännössä täysin ilman veronmaksajien rahoja.
Nyt aluksi pitää toivoa, että Turku ottaa huomioon Kaarinan lausunnon, hyväksyy yhden vyöhykkeen mallin ja ensimmäisen kilpailutuksen 5 vuoden pituisena, jotta mahdollisesti tarvittavia korjausliikkeitä pystytään toteuttamaan.
Varsinainen seudullinen sopimus kun on päätösvallan osalta Kaarinalaisille varsin epäedullinen.
Turun ei tarvitse välttämättä hyväksyä Kaarinan ehdotuksia, riittää kun Turku ja yksi kehyskunta on samaa mieltä.
Mikäli kilpailutus ajaksi tulee 10 vuotta, ei Kaarinalla ole mahdollisuutta poistua rivistä ennen sitä, vaikka kustannukset karkaisivat käsistä.
Nykyisin jo muutenkin monin päätöksin on Kaarinan päättäjien kädet jo sidottu melkoiseen nippuun ja talouspuolen päätösvalta huvennut olemattomiin ja lisää on tulossa sote uudistusten myötä.
Pulinat pois päätöksen teon jälkeen ja nyt on keskityttävä Kaarinan etujen ajamiseen seudullisessa joukkoliikenne lautakunnassa, jonka edustajana toimin.
Reilun vuoden kokemus on, että työ vaatii asiakirjoihin tutustumista, mielipiteitä, asiantuntemusta ja yhteistyö kykyä enemmänkin kuin Kaarinan valtuusto konsanaan.
Selvästi huomaa, että tällaiseen joukkoliikenteen erikoislautakuntaan on hakeutunut enemmän erityisen Vihreitä, kuin talousosaajia tai yrityselämän kokeneita asiantuntijoita.
Kommenttien lisääminen on estetty.