Rakkausdraamaa

0

Kun on kuusi vuotta aherrettu alakoulun puolella, on aika aloittaa yläkoulu. Yläkoulu on paljon henkisesti rasittavampi paikka, sillä yläkoulussa joka kolmatta aletaan kiusata. Yläkoulun aloittaessaan nuoren on alettava miettimään, mille alalle hän haluaisi, ja kiinnostaako enemmän ammattikoulu vai lukio.

Nuoren elämään tulevat myös valitettavan usein tupakka ja alkoholi. Yläkoulussa joutuu tekemään suuria valintoja, kun on kyse esimerkiksi valinnaisaineista. Yläkoulu valmistaa aikuisten maailmaan. Opiskelu muuttuu haastavammaksi, mutta kiinnostavammaksi.

Toinen sukupuoli alkaa kiinnostaa, ja ystävät muuttuvat todella tärkeiksi. Oppilaat eivät joudu enää opettelemaan sokeasti sanoja kirjoista, vaan saavat oppia käytännön kautta, muun muassa fysiikassa ja kotitaloudessa. Alakoulun suojeleva ilmapiiri on jäänyt, ja nuoren on opittava pärjäämään itse. Leikkiminen välitunneilla loppuu.

Suurin osa yläkoululaisista on jo sanonut hyvästit lapsuudelle. Yläkoulussa monet alkavat kunnolla ymmärtämään aikuisten elämän vaikeudet. Ensimmäiset rakkausdraamat syntyvätkin jollakin yläkoulussa. Yläkoulussa ulkonäköpaineita on monella, ja muoti kiinnostaa useita, varsinkin tyttöjä. Harmikseen yläkouluissa arvostellaan joitakin nuoria tyylinsä takia. Oma identiteetti on tärkeä.

Aada Viitanen ja Minea Laalo 6B

Kirjoittajat ovat Valkeavuoren 6B-luokan oppilaita. Luokka toteutti Kaarina-lehden Koululaistoimitus-sivun 29.5.