Saanko ystäviä?

0

Yläkouluun siirtyminen on vaikea asia. Saanko uusia ystäviä? Pääsenkö vanhojen ystävieni kanssa samalle luokalle? Kiusataanko minua yläasteella?

Kuudesluokkalaisella on monia huolia. Mutta ei syytä huoleen, emme kukaan ole asian kanssa yksin. Moni muukin kuudesluokkalainen ajattelee samoja ajatuksia. Voi olla, että ystäväsi menevät eri kouluun, tai joutuvat eri luokalle, mutta onneksi nykyajan teknologia mahdollistaa sosiaalisen kanssakäynnin virtuaalisesti.

Yläkouluun siirryttäessä kaikki muuttuu vaikeammaksi. Tulee lisää uusia oppiaineita, tulee enemmän opettajia ja luokkatiloja, ei ole enää omaa pulpettia, vaan kaikki kirjat täytyy kantaa päivän mittaan laukussa. Se voi olla raskasta, kun miettii, että koulupäivä voi kestää jopa kahdeksan tuntia.

Vaikka kaikki tuntuisi epätoivoiselta ja synkältä, löytyy varmasti asiasta hyväkin puoli. Yläasteella saa enemmän valtaa päättää omista asioista. Mutta valta tarkoittaa lisäksi vastuuta. Sinuun luotetaan myös paljon enemmän. Luotetaan, että saavut tunneille ajoissa ja sinulla on tavarat mukana.

Yläkouluun siirtyminen voi tuntua helpolta, mutta suurelta askeleelta. Joudut luopumaan joistakin ystävistäsi, etkä saa päättää, kenen kanssa olet samalla luokalla. Jos kaikki haluaisivat samalle luokalle ystäviensä kanssa, ja joidenkin kanssa ei, hommasta ei tulisi yhtään mitään. Aina kaikki ei mene oman toivomusten mukaan. Mutta yksi asia on varmaa. Yläkoulu on kokemus, siinä missä kaikki muukin.

Julia Korpinen ja Kiti Suupohja

Kirjoittajat ovat Valkeavuoren 6B-luokan oppilaita. Luokka toteutti Kaarina-lehden Koululaistoimitus-sivun 29.5.