Raittiusmies tahtoo oppia soittamaan harmonikkaa

0
Martti Vastamäki

1. Silloin pelkäsin…

–  Noin 15-vuotiaana pelkäsin isäni puolesta usein, kun hän sai vaikeita rintakipukohtauksia, makasi keittiön lattialla voihkien ja rintaansa pidellen. Onneksi ne menivät ohi, kun tohtori Raula totesi verenpaineen olevan yli 300 ja lääke auttoi aika paljon.
Muistan myös hyvin jäytävän pelon ollessani noin 10-vuotias. Isällä ja äidillä oli ollut jotain pientä sanaharkkaa. Isä lähti ulos. Hiivin salaa perään. Isä otti vajasta köydenpätkän käteensä ja lähti metsään. Kuusistossa oli juuri 3 miestä päättänyt päivänsä oman käden kautta, yksi hirttäytymällä. Lapsen pelko oli kauhea, kun hiivin isän perässä. Onneksi isä keräsi talvella katkottuja männyn oksia köyden päälle ja kantoi ne selässään puuvajaan. Koskaan en kertonut hänelle silloisesta ahdistuksestani.

2. Ärsyttävin luonteenpiirteesi?

– Ärsyttäviä luonteenpiirteitä löytyy monia. Ärsyttävin lienee ilmeisesti ylikorostunut itsevarmuus, jolla ainakin nuorempana mahdollisesti pönkitin epävarmuuttani. Vaimo arvelee, että luuloni siitä, että tiedän kaikki paremmin kuin hän, on ärsyttävintä.

3. Aiotko juosta maratonin tai onko sinulla jokin muu hurja tavoite, mikä?

– Puolimaratoneja ja 30 km Impivaaran juoksuja olen juossut nuorempana. Nuorin tyttäreni laulaa ja soittaa harmonikkaa erinomaisesti. Olen päättänyt opetella vielä soittamaan harmonikkaa.

4. Koulutodistuksen huonoin ja paras numero?

– Keskiarvo oli 9.5, huonoin numero oli 8 saksan kielessä. Sitä poikamiesopettajamme Bubo Klassikossa vuonna 1962 väänteli pitkään, kun totesin, etten oikein ymmärrä sitä adjektiivien erektiota (olin unohtanut, että kysymyksessä oli adjektiivien rektio). Bubo alkoi selittää asiaa, mutta tarttui sitten äkkiä kynäänsä, kun joku erehtyi hörähtämään.

5. Mikä on kauneinta sinussa?

– Olettaisin huumorintaju. Mahdollisesti joskus taipumus naiviuteen. 50 vuotta sitten komea musta tukka ja pyykkilautavatsa olivat sentään jotain.

6. Mihin kesällä kannattaisi mennä?

– Kesällä jokaisella pitäisi olla ainakin muutama viikko mahdollisuus rentoutua itselleen sopivassa ympäristössä. Nuorempana pidin lomaa yleensä viikon kesässä, nykyisin useampia. Lasten tai lastenlasten kanssa kannattaa mennä Muumimaailmaan, jossa nykyisin on hyvä meininki. Veneellä hyvässä seurassa kauniilla ilmalla merelle tekee myös eetvarttia.

7. Edellinen Viikon henkilö, vauhtilajien monitoimimies Janne Koho halusi kysyä sinulta: Elätkö omaa elämääsi, vai yhteiskunnan ja lähipiirin näkemyksiin soveltuvaa laumasielu- miellytän-kaikkia -elämää?
– Elän kyllä hyvin paljon muiden ehdoilla. Minulle onni ja ilo auttaa lapsia esimerkiksi lastenlasten hoidossa. Kohta 5-vuotiaat Antonin ja Matiaksen noudan päiväkodista Espoossa leikkikentän kautta kotiinsa aika usein. Victorian, 15 kk, vien seikkailuretkelle Kesämäessä yleensä useita kertoja viikossa. Pikkuneiti todella odottaa sitä jännittävää tapahtumaa. Tunnin aikana tutustumme joka kerta uudelleen monenmoiseen värikkääseen polkupyörään, kolmeen moottoripyörään, kahteen kuorma-autoon, nöf-nöf-possuun, bää-bää-lampaaseen ja kvaak-kvaak-ankkaan, jotka ovat siis patsaita. Se on mielestäni aina on yhtä mukavaa.

8. Mitä haluaisit kysyä seuraavalta viikon henkilöltä?
– Seuraavalle viikon henkilölle esitän kysymyksen: Oletko elämääsi tyytyväinen eli olisitko halunnut tehdä jotain ratkaisevaa toisin?

 

Lue keskiviikon 21.8. Kaarina-lehdestä mitä Raittiuden Ystävien tuleva puheenjohtaja on mieltä alkoholiverosta.