Sinilevätilanne muuttunut nopeasti

0

Lämmin viikonvaihde ja alkuviikko lisäsivät sinilevän määrää nopeasti. Kaarina-lehden lukijat olivat tehteet tiistaina runsaita levähavaintoja Järvelän uimarannalla Littoisten järvellä ja Kuusistossa Jauhosaaren edustalla.
Viime torstaina tehtyjen havaintojen jälkeen levä on runsastunut kaupungin ympäristöpäällikkö Jouni Saarion mukaan vakiohavaintopaikoista Hovirinnassa ja Harvaluodossa. Harvaluodossa levää havaittiin vain kaislikossa, uimaranta oli puhdas.
Littoisten järvellä Ristikallion ranta ja hiekkaranta olivat molemmat puhtaita. Hiekkarannalle tuuli on tuonut rihmalevää, joka ei ole vaarallista.
– Pirtan venelaiturilla oli maanantaina todella runsaasti sinilevää, mutta kun tänään menin ottamaan sieltä näytettä, määrä oli romahtanut todella pieneksi. Hädin tuskin sain näytepulloon riittävän näytteen, Saario kertoo.
Lämmin ja tyyni sää vaikuttaa sinilevän näkymiseen. Levä, joka on ehkä ollut siellä jo aiemminkin, on nyt vain muodostanut pintakukinnan.
Jos säät muuttuvat kylmiksi ja tuulisiksi, pintaesiintymät voivat kadota todella nopeasti, mutta ympäristöpäällikkö muistuttaa, että levä ei lopullisesti katoa.
– Vaikka määrät eivät missään ole kohonneet niin suuriksi, että sinilevä estäisi uimisen, kannattaa esimerkiksi iho-ongelmista kärsivien harkita uimista tarkkaan.