Wilssonin syndrooma aiheuttaa päänvaivaa niin sairastaville kuin lääkäreillekin

1

Kilpirauhasen vajaatoiminnan muodoista kiistellään Suomessa rajusti. Esimerkiksi Wilssonin syndroomana tunnetun kilpirauhasen vajaatoiminnan muodon olemassa olosta lääkärit eivät ole yksimielisiä. Lääketieteen asiantuntijaorganisaatiot, kuten kilpirauhaslääkäreiden yhdistykset, ovat sitä mieltä, ettei näyttöä taudin olemassa olosta ole. Syndroomalla ei ole diagnoosinumeroa, joten tautia hoitavien lääkäreiden määrästä ei Suomen Kilpirauhasliitolla ole tarkkaa tietoa.
Kaarinalainen Lena Girs kärsi syndroomasta vuoden verran, ennen kuin löysi apua. Näytteet lähetettiin Yhdysvaltoihin tutkittavaksi. Kokeista hän joutui maksamaan yli 350 euroa.
– Ensimmäinen sisätauteihin erikoistunut lääkärini ei osannut tulkita kokeideni tuloksia. Onneksi löysin netistä blogin, jonka pitäjällä oli samankaltaiset oireet. Hänen kauttaa löysin oikean lääkärin, Girs kertoo.
Kilpirauhasliiton mukaan vuonna 2012 vajaatoimintaan perinteistä lääkitystä käytti 267 000 potilasta, kun muita lääkkeitä käytti noin 2 400 potilasta.

Lue keskiviikon 7.8. Kaarina-lehdestä miten Valvira suhtautuu tuntemattoman taudin hoitoon.

1 KOMMENTTI

  1. Uutisen tärkeä opetus on että fitness kisailu voi olla terveydelle hyvin haitallista. Näitä vastaavia tapauksia on netti pullollaan ja harmittaa että monet uhrit ovat nuoria jotka luulevat elävänsä terveellisesti.

Kommenttien lisääminen on estetty.