Lyhytaikaishoitopaikkoja tarvitaan lisää

0

Omaishoidon tukikeskus Visiitti on ruuhkainen. Lyhytaikaishoitopaikkojen saaminen vapaapäiviä tai äkillisiä tapauksia varten on osoittautunut Kaarinassa vaikeaksi. Ongelmana on erityisesti muistisairauksista kärsivien lyhytaikaishoitopaikkojen vähyys.

– Jos Visiittiin ei pääse, on käännyttävä terveyskeskuksen puoleen. Sinne eivät kuitenkaan kaikki halua, sillä vanhan ihmisen olemus rappeutuu nopeasti vuodelevossa. Tilanne on tällä hetkellä huono, toteaa Kaarinan seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n puheenjohtaja ja perusturvalautakunnan jäsen Sirpa Hyppönen.

– Omaishoitajat ja Visiitin toiminnallinen ryhmä ovat keskustelleet lisäpaikkojen tarpeesta, mutta parannuksen saaminen on lähes mahdotonta sote-uudistuksen ja kuntaliitospuheiden keskellä.

Omaishoidon palveluohjaaja Marjaana Brunou kertoo, että omaishoitajien olisi hyvä osata varata tarvitsemansa vapaapäivät kuukautta-puoltatoista etukäteen.

– Haasteina ovat tilanteet, joissa omaishoitajalle tulee äkillinen este, kuten leikkaus tai matka. Silloin Visiitti ei välttämättä voi auttaa. Se on harmittavaista, mutta tämän kuun alussa tällaisia tapauksia on ollut useampia, Brunou kertoo.

Lue lisää Kaarina-lehdestä 11.9.