Järki käteen ja liikenteeseen

0

Jere Jäntti, Mikko Korpela ja Vilhelmi Jaanson esittelevät mopojaan Lautakunnankadun kupeessa olevalla parkkipaikalla. Kun heiltä kysyy vaarallisinta paikkaa liikenteessä, kaverukset vinkkaavat Aittakadun ja Paraistentien risteysten suuntaan.
– Tänä aamuna meinasi auto ajaa päälle tuossa huoltoaseman lähellä, Jaanson kertoo ja mainitsee että autoilijalla oli väistämisvelvollisuus.
Lautakunnankadulla ajetaan välillä hurjaa vauhtia, on kyse sitten autoista tai mopoista.

Jere Jäntti ja Mikko Korpela tietävät, että kaikkia autoilijat eivät noudata varoituskolmioita. Liikenteessä on oltava tarkkana.
Jere Jäntti ja Mikko Korpela tietävät, että kaikkia autoilijat eivät noudata varoituskolmioita. Liikenteessä on oltava tarkkana.

Niin Kaarinassa kuin muuallakin Varsinais-Suomessa vaarallisia paikkoja kartoitettiin tämän vuosikymmenen alussa. Asukaskyselyn ja onnettomuusanalyysin perusteella valmistui Turun seudun kestävän ja turvallisen liikkumisen suunnitelma.
Kaarinassa tavoite on vähentää liikenteessä loukkaantuneiden määrä ensi vuonna alle viiteenkymmeneen. Vuonna 2020 loukkaantuneiden määrä olisi alle 30. 2000-luvun lopulla määrä oli noin 60 vuodessa.
Yksi tapa parantaa turvallisuutta on muuttaa liikennejärjestelyjä. Suunnitteluinsinööri Raine Ruohosen mukaan muutoksia on tehty runsaasti etenkin koulujen ympäristöissä.
Se on tarkoittanut korotettuja suojateitä, saattolevennyksiä, liikennemerkkejä ja varoitusvaloja. Tällä hetkellä pohditaan, pitäisikö Ristikallion koululle tehdä saattolevennyksiä.
– Piispanlähteen koulun lähellä oleva Poikluomantie oli pahin paikka, sinne on tehty enemmän toimenpiteitä kuin muualle. Suuri ongelma kouluilla ovat ruuhkat, joita syntyy kun vanhemmat tuovat lapsiaan autoilla koululle.
Toimenpideohjelmaan kirjattiin Kaarinassa 27 kohtaa. Suurin osa on luokiteltu ensimmäiseen kiireellisyysluokkaan, joita pitäisi parantaa kymmenen vuoden kuluessa. Sadoilla euroilla voidaan hankkia liikennemerkkejä ja parantaa katumerkintöjä.
Näitä parannuksia on jo tehty, sen sijaan satojen tuhansien eurojen liikennevaloremontit ja liittymien parannukset ovat pidempiaikaisia projekteja. – Suurin osa parannetuista kohteista on pieniä.
Kun edellinen liikenneturvallisuussuunnitelma tehtiin, saimme parannettua 40 kohdasta 30. Kustannusarviot yleisten teiden liittymien kohdalla olivat niin suuria, että kenelläkään ei olisi ollut niihin varaa.
Lautakunnankatua listalla ei ole.

Lue lisää Kaarina-lehdestä 9.10.