Joulu on kauppojen tärkein juhla

0

Perheet satsaavat tänäkin vuonna jouluun, vaikka tilin saldo olisikin niukkenemaan päin. Kauppakeskus Skanssissa uskotaan tänä jouluna myynnin kasvuun.
– Viime jouluun verrattuna kasvu voi olla meillä muutaman prosentin luokkaa, vaikka yleisesti erikoiskaupan alalla ollaan sitä mieltä, että viime vuoden tasoon pääseminen antaa aihetta tyytyväisyyteen. Kasvua on muutamia prosentteja nimenomaan kauppakeskusten erikoiskaupassa, muualla puhutaan nollasta, kauppakeskus Skanssin toimitusjohtaja Liisa Nikkanen sanoo.

Skanssin kauppakeskuksen toimitusjohtaja Liisa Nikkanen uskoo, että perheet satsaavat jouluun tänäkin vuonna.
Skanssin kauppakeskuksen toimitusjohtaja Liisa Nikkanen uskoo, että perheet satsaavat jouluun tänäkin vuonna.

Kaupan liiton ennusteen mukaan joulukaupan arvo pysyy tänä vuonna viime vuoden tasolla, kun vuosi sitten yllettiin yli prosentin kasvuun.  2000-luvulla vähittäiskauppa on kasvanut joulukuussa keskimäärin vajaat neljä prosenttia.
Yleensä joulukauppa kasvattaa koko joulukuun vähittäismyyntiä yli neljänneksellä keskimääräiseen kuukausimyyntiin verrattuna. Tavaratalomyynti kasvaa melkein 60 prosenttia, ja joidenkin erikoiskaupan alojen myynti tuplaantuu. Kultasepänliikkeissä ja kirjakaupoissa myynti kasvaa merkittävästi.

Liitto on kuitenkin huolestunut, miten moni verkkokauppaostaja aikoo tehdä ostoksensa ulkomailta.
Turun osuuskaupan Prisma-ketjun johtajan Jussi Virtasen mukaan uhkaan täytyy vastata etenkin asiakaspalvelun avulla. Hän uskoo, että joulukauppa on viime vuoden tasoa, vaikkakin kukkaroiden nyörit saattavat olla tänä jouluna tiukassa kalliimpien hankintojen suhteen.
– Toisaalta esimerkiksi viihde- ja kodintekniikan tuotteet kuten tabletit ja älypuhelimet ovat nostaneet osuuttaan, ja suunta on ylöspäin myös joulun lähestyessä.

Ruokakaupoissa on valmistauduttu jouluun hyvissä ajoin, mutta hillitymmin. K-Supermarket Katariinan kauppias Jari Suojanen tietää, että myynti alkaa kasvaa itsenäisyyspäivän tienoilla. Ruokakaupassa piikki ei ole kuitenkaan yhtä suuri kuin esimerkiksi lahjatavarakaupassa. Lisämiehitystä ei tarvita vielä parin seuraavan viikon aikana.

Lue lisää Kaarina-lehdestä 27.11.