Huijarit kalastelevat pankkitunnuksia poliisin nimissä

0

Varsinais-Suomen poliisin tietoon on tullut uusi huijausyritys pankkitunnusten saamiseksi rikollisten käyttöön.
Henkilöiden sähköposteihin on tullut joulukuun aikana muka poliisilta lähetettyjä viestejä, joissa lukee esimerkiksi:

Hei,
meillä on syytä epäillä teidän verkkopankkitunnusten joutuneen kopioiduksi. Pyydämme teitä joko käymään lähimmällä poliisiasemallanne rikosilmoituksen
vastaanottotiskillä ja esittäkää tämä seuraava rikosnumero R/13/33/2013, tai voitte lähettää seuraavat tiedot meille sähköpostitse;
– Valokuva henkilöllisyystodistuksesta (ajokortti, passi tai henkilökortti)
– Verkkopankkitunnuksenne käyttäjätunnus ja salasana
– Valokuva verkkopankkitunnuksenne avainlukulistastanne
Ottakaa henk.todistus mukaan käydessä poliisiasemalla, tai jos lähetätte tiedot sähköpostilla, kirjaamme rikosilmoituksen ilman
henkilökohtaista käyntiä poliisilaitoksella.

Poliisi tähdentää, että se ei lähettele vastaavia viestejä. Viestissä oleva rikosilmoitusnumero ei kuulu mihinkään poliisin käytössä olevaan numerosarjastoon.

Viestin yhteydessä on kuvake, jota klikkaamalla viestin pitäisi lähteä nimetylle poliisihenkilölle poliisin sähköpostijärjestelmään. Klikattaessa kuvake kuitenkin muuttuu uudeksi outlook -sähköpostiosoitteeksi, jollaista poliisi ei käytä.

Poliisi kehottaakin erityiseen varovaisuuteen tällaisten kyselyviestien suhteen. Niihin ei missään tapauksessa pidä vastata. Poliisi ei milloinkaan kysele keneltäkään sähköpostitse tai muutoinkaan käyttäjä-tai pankkitunnuksia.

Poliisi pyytääkin valheellisen kyselyviestin saaneita tekemään rikosilmoituksen asuinpakkansa poliisille. Rikoksena on vähintään petoksen yritys ja virkavallan anastus.

Jos rikollinen saa pankkitunnukset käyttöönsä, hän tyhjentää tilin välittömästi ja näin syntynyttä vahinkoa ei saa enää korjattua.