Hölmöilyllä hyväksyntää

0

’’Mitä noi nyt taas valittaa. Mä teen mitä mä haluan. Ketä se haittaa et me hengataan täällä?’’
Kaarinan keskusta-alueella kesällä ja syksyllä ongelmia ovat aiheuttaneet hölmöilevät nuoret. Häiriköintiä on saatu nyt vähennettyä valvonnalla, mutta aihe puhuttaa Kaarinassa yhä.
Kuten tavallista, syyttävä sormi osoittaa nuorten vanhempiin ja kasvatukseen. Millainen vanhempi antaa lapsen notkua yömyöhään keskustassa ja miten tälläinen käytös sallitaan?
Ei sitä sallitakaan. Nuorten kodeissa ei välttämättä edes tiedetä, mitä lapsi vapaa-ajallaan oikeasti tekee. Omat teinivuodet ovat vielä tuoreessa muistissa.
On hyvin todennäköistä, että kodeissa on  keskusteltu ja asetettu rajoja. Se ei silti vaikuta nuoreen halutulla tavalla. Teini-iässä kaverit ovat maailman tärkeimpiä, ja silloin ei vain yksinkertaisesti haluta kuunnella vanhempia eikä ymmärretä, jos on tehnyt jotain väärää. Kun asetetaan nuoren mielestä typeriä rajoja ja sääntöjä, jopa kielletään asioita, käytös voi herkästi kääntyä kapinoimiseksi.
Nuoret hölmöilevät saadakseen kaveriensa hyväksynnän ja huomion. He eivät sitä itse myönnä tai edes ymmärrä, mutta alitajuisesti näin kuitenkin tapahtuu. Ei kukaan polta mopoa tai tuhoa kaupungin omaisuutta vain siksi, että se olisi hauskaa. Se tehdään siksi, että muut huomaavat kuinka ’’siisti ja kova tyyppi’’ henkilö on. Oikeastihan se on vain tyhmää.
Haluan sanoa, että ensi kerralla kun tekee mieli polttaa se piharoskis tai potkia katulamppua, jätä se tekemättä. Jokaisella on kuitenkin vastuu omista teoistaan.

Jasmin Nordman, Kaarina-lehden työharjoittelija