Leipomo Salonen lahjoitti 10 000 euroa Saaristomeren suojeluun

0

Jokaisesta Leipomo Salosen touko-marraskuussa 2013 myymästä 200 000 Saaristolaisnappi-pakkauksesta, lahjoitettiin viisi senttiä Saaristomeren Suojelurahastolle. Kokonaislahjoitukseksi muodoistui 10 000 euroa.

Leipomo on juuriltaan kaarinalainen. Leipomo Salonen aloitti toimintansa vuonna 1905 Vähäheikkilässä, joka tuolloin kuului vielä Kaarinaan. Toimitusjohtaja Juha Salonen asuu Kaarinassa.

Lahjoitus oli tervetullut, sillä kuluvana talvena Varsinais-Suomen jokien Saaristomereen tuoma ravinnekuorma on valtava.

– Kun maassa ei ole kasvipeitettä ja maa on sula, valuu sateiden myötä ravinteita jokia pitkin mereen suuret määrät. Pahimmat kuormitusarvot toteutuvat tänä talvena ja kontrasti on suuri verrattuna neljään normaaliksi katsottavaan  pakkas- ja lumitalveen, jolloin ravinteiden valuma oli selvästi vähäisempi. Kuluva talvi on ollut huono vesien suojelun kannalta, eikä loppua näy suursäätilassa, toteaa ylitarkastaja Asko Sydänoja Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

Saaristomeren Suojelurahaston avoimeen rahoitushakuun otetaan jatkuvasti vastaan rahoitushakemuksia konkreettisille vesiensuojeluhankkeille Saaristomerellä ja sen valuma-alueella. Tällä hetkellä etsitään erityisesti uusien kosteikkojen ja kosteikkoketjujen perustamishankkeita sekä vanhojen kosteikkojen huoltohankkeita, osallistavia ja viestinnällisiä suojeluhankkeita, yhteisöjen lieteseparaattorihankintoja, sekä septitankkien imutyhjennysasemien toiminnan seuranta- ja tiedotushankkeita.