Omenoita oppilaille

0

Pöytätietokoneita on käytetty opiskeluvälineenä kauan. Kaarinassa on nyt mietitty Applen iPadien ottamista mukaan opiskeluun kirjojen korvaajina. IPad on pieni taulutietokone eli tabletti, johon voi ladata erilaisia sovelluksia kuten esimerkiksi sähköisiä kirjoja.

Idea on saanut positiivisen vastaanoton, mikä on hyvä. Maailma muuttuu, muututaan mekin.

Oppiminen saa aivan uusia ulottuvuuksia tablettien avulla. Tiedonhankinnasta tulee mielekkäämpää. Luetun faktan tueksi katsotaan esimerkiksi videoita. Audiovisuaalinen materiaali jää paremmin mieleen. Lapset pääsevät käyttämään luovuuttaan ottamalla kuvia ja videoita. Mahdollisuuksia oppia on monia.

’’Se on niin kallis.’’ Kuvitellaan tilanne, jossa hankitaan kirjoja. Normaali kirja maksaa 20 euroa, sähköinen kirja viisi euroa. Tästä voi jokainen päätellä, onko se kallis sijoitus koululle pidemmän päälle.  ’’Entä jos lapsi vahingossa rikkoo iPadin?’’ Entä jos lapsi rikkoo tavallisen kirjan tai jotain muuta koulun omaisuutta? Koulujen täytyy tähän keksiä ratkaisu.

Tietokoneet ja tabletit ovat nykyään lapsille tuttuja. On välttämätöntä, että niitä osataan käyttää. Esimerkiksi Ruotsissa ja Yhdysvalloissa on kouluja, joissa iPadit on otettu mukaan opetukseen korvaamaan kirjat.

Olisi hienoa, jos Kaarina olisi edelläkävijä Suomessa tällaisessa asiassa, joka tulee kuitenkin tulevaisuudessa tapahtumaan.

Jasmin Nordman
Kirjoittaja suorittaa Kaarina-lehdessä kymmenen viikon työharjoitteluaan. Jasmin opiskelee kuvaamista.