A-pojat SM-mitalipeleihin Monarin huutomyrskyssä

0
Helsingin Namikan pelaajat, muiden muassa Matti Meldo (numero 6) ihmettelevät Uran Jere Valtosen lentoa kohti koria. Kuva Jukka Lindberg
Helsingin Namikan pelaajat, muiden muassa Matti Meldo (numero 6) ihmettelevät Uran Jere Valtosen lentoa kohti koria.
Kuva Jukka Lindberg

A-nuorten SM-sarja Ura Basket – HNMKY 87 – 74 (23 – 19, 18 – 21, 20 – 14, 26 – 20)
KORIPALLO/ Jukka Lindberg. Ura Basketin A-pojat ottivat lauantaina kotikentällään väkisin tarvittavan suuruisen voiton Helsingin NMKY:stä värikkäiden vaiheiden jälkeen. Näin kaarinalaiset varmistivat paikkansa kahden viikon kuluttua alkaviin pudotuspeleihin.

Ottelun tärkeys näkyi alusta asti kummankin joukkueen otteissa. Pelaajat pitivät pallosta hyvin huolta, ja rakensivat heittopaikat huolellisesti. Uran Erkka Lahti (24/4/2bl) nosteli palloa ensiminuuteilla tarkasti koriin, mutta vieraat kuittasivat nopeasti toisessa kenttäpäädyssä. Taukoa vietettiin jännittävästi kotijoukkueen yhden pisteen johtoasemassa.

Tasaista vääntöä

Kolmannen jakson loppupuolella kaarinalaisista sekä Erkka Lahti että Matias Suomi (2/1/2s) saivat peräperää neljännen virheensä ja kutsun vaihtopenkille. Ura löysi penkiltä kuitenkin uusia ratkaisijoita, ja Riku Laine (20/13/2s/3r) onnistui viime sekunnilla nostamaan isäntien johdon seitsemään pisteeseen.
Päätösneljänneksellä kotijoukkue oli karata jo useaankin otteeseen, mutta Namika kavensi toistuvasti tarkoilla kaukoheitoillaan, kolmen pisteen heitot 9/20.

Helsinkiläisten hermot pettivät

Ottelun ratkaisuhetkillä Riku Laine hankki uhrautuvalla puolustuspelillään helsinkiläisille nopeaan tahtiin kaksi hyökkääjän virhettä. Tästä koko pelin vihellyksistä napisseet hesalaiset suivaantuivat ja alkoivat äänekkäästi protestoida tuomiosta. Erotuomari vihelsi vierasjoukkueelle asiattomasta kielenkäytöstä yhden teknisen virheen ja vielä kolme lisää, kun suunsoitto aina vain jatkui.

Seuranneista kahdeksasta vapaaheitosta kohteliaat isännät upottivat ainoastaan kolme. Episodi kuitenkin sekoitti lopullisesti pääkaupunkilaisten pasmat, ja kaarinalaiset pääsivät kasvattamaan voittomarginaalinsa mieluisasti 13 pisteeseen.

Pettyneet helsinkiläiset jatkoivat turpakäräjiään vielä pitkään ottelun päätyttyä. HNMKY:llä on kuitenkin edelleen kaikki mahdollisuudet nousta pudotuspeleihin mukaan. Kaarinalaiset voivat myös hieman auttaa Namikaa voittamalla runkosarjan viimeisen ottelunsa ensi lauantaina Lahdessa.

Uran fokus omassa pelaamisessa

– Vastustaja hermostui ja urputti pitkin matsia dumareille. Heidän valmentajansa jopa käveli kentälle, pakkohan siihen on erotuomarin puuttua, Ura Basketin päävalmentaja Petri Mäkitalo puuskahti ottelun tauottua.

Mäkitalo analysoi ottelun ratkenneen kaarinalaisten hyvään puolustuspeliin. Vastustaja onnistui tekemään vain 74 pinnaa.

– Kolmannen jakson lopussa me saimme hyviä stoppeja, ja kasvatimme eroa seitsemään pinnaan. Kämmäsimme kuitenkin harmittavasti tekuista vihelletyt vaparit, kun kaverit menivät kesken kaiken ja omin päin vaihtamaan sovittua heittäjää, päävalmentaja tukisteli.

Hänninen johti joukkoa

Ura Basketin Ville Hänninen (18/6) johti joukkueensa peliä rautaisella itsevarmuudella. Hektisillä hetkillä hän rauhoitti joukkuetovereitaan ja laittoi palikat oikeille paikoilleen. Vastustaja joutui rikkomaan häntä peräti 12 kertaa.

Myös Riku Laineen panos joukkueelleen on merkittävä. Hän on aina pelissä sisällä ja saa itsestään kaiken irti.

– Rikun tsemppaamisesta ja kavereiden kannustamisesta voisi moni muu kaveri ottaa mallia, Mäkitalokin kiitteli.

– Erkka Lahti viimeisteli läheltä tarkasti, mutta levyreihin pitää kyllä jatkossa mennä hanakammin. Ja Alosen Olli (7/2) on hyvä. Hän ei pelkää mitään ja tuo aina kentälle tullessaan meille uutta energiaa.

Flow päällä

– Kyllä me viikon päästä lähdemme Lahteen runkosarjan päätöspeliä voittamaan ja taistelemaan jopa sarjan kakkospaikasta. Tarkoitus on pitää edelleen kaksi viikkoa sitten Kotka-pelissä löytynyt flow päällä. Taisteluasenteemme on nyt kohdallaan, ja vielä pystymme joitakin juttuja parantamaankin, onnellinen valmentaja lupasi.

Ura Basketin A-pojat tekivät voittonsa myötä samalla seurahistoriaa. Ensimmäistä kertaa kautta aikain Ura Basket pelaa samalla kaudella sekä A- että B-junioreiden SM-mitaleista.

  • Basketin edustusjoukkue kärsi niukan tappion Karkkilassa. Lue lisää keskiviikon Kaarina-lehdestä.