Hovi bongasi harvinaisia haloja

0

Kaarinalainen taivaanilmiöiden kuvaamista harrastava Jouni Hovi taltioi näyttäviä ja harvinaisia haloja maaliskuun 18. päivän aamun ja aamupäivän aikana.

Hovi huomasi auringon ympärille muodostuneet halot Loviisan taivaalla.

Tavallisin halomuoto on auringon ympärillä näkyvä rengas, mutta tästä näytöksestä harrastajat ja asiantuntijat ovat erotelleet kymmenen eri tyyppistä haloa eri puolilta taivasta.

Harvinaisimpia olivat 120 asteen sivuaurinko, yläkovera Parryn kaari ja rengasmainen Lowitzin kaari. Esimerkiksi Lowitzin kaaren voi odottaa näkevänsä vain pari kertaa vuosikymmenessä.

Halot syntyvät kun valo taittuu ilmassa olevista jääkiteistä.

Kaarina-lehti kertoi Jouni Hovista 6. marraskuuta.

Halosanaston mukaisesti kuvassa näkyvät 22 asteen rengas, 22 asteen ylläsivuava kaari, sivuaurinko, zyk, horisonttirengas, 46 asteen ylläsivuava kaari, 46 asteen allasivuava kaari, 46 asteen rengas, yläkovera Parryn kaari. Tavallisimmin halonäytöksessä erottuu vain 22 asteen rengas auringon ympärillä. Kuva: Jouni Hovi.
Halosanaston mukaisesti kuvassa näkyvät 22 asteen rengas, 22 asteen ylläsivuava kaari, sivuaurinko, zyk, horisonttirengas, 46 asteen ylläsivuava kaari, 46 asteen allasivuava kaari, 46 asteen rengas ja yläkovera Parryn kaari. Tavallisimmin halonäytöksessä erottuu vain 22 asteen rengas auringon ympärillä.
Kuva: Jouni Hovi.

 

Kuvassa erottuvat 22 asteen rengas, sivuaurinko, horisonttirengas, ja rengasmainen Lowitzin kaari. Kuva: Jouni Hovi.
Kuvassa erottuvat 22 asteen rengas, sivuaurinko, horisonttirengas ja rengasmainen Lowitzin kaari. Kuva: Jouni Hovi.