Valkeavuoren yläkoulun oppilaat kirjoittivat Kaarina-lehden koululaisten mielipidepalstalle toimituksen pyynnöstä. Osa kirjoituksista julkaistiin Kaarina-lehdessä 23.4. Tällä sivulla julkaisemme lisää koululaisten kannanottoja.
Onko iPadeista enemmän haittaa kuin hyötyä?
Kaarinan kaupunki on päättänyt, että yläasteilla otetaan käyttöön iPadit syksyllä 2014. Jokaiselle oppilaalle ostetaan iPad lainattavaksi ja halutessaan oppilas voi lunastaa se vuoden päättyessä omakseen.
IPadit toisivat mielenkiintoa ja värikkyyttä tunteihin. Tunneilla olisi interaktiivisuutta, ja lisätietojen etsiminen helpottuisi, sillä nykyisellään koulumme atk-luokka on usein varattuna. Oppilaiden reput keventyisivät; yksi iPad painaa huomattavasti vähemmän kuin kymmenen kirjaa.
Minua huolestuttaa iPadien käyttöönotto. Nuorten sanotaan käyttävän liikaakin tietokonetta. Maksimiaikana pidetään noin kahta tuntia päivässä, mutta nuoret viettävät ruutuaikaa useita tunteja päivässä. Kun iPadit otetaan kouluihin, tulisi ruutuaikaa runsaasti lisää. Tutkimusten mukaan liiallinen näyttöpäätteen katselu lisää silmäsairauksia, aiheuttaa selkäkipuja ja painon nousua.
Valkeavuoren yläasteella opettajamme valittavat kännyköiden käytöstä. Ne häiritsevät tuntia. Ipad on kuin iso kännykkä. Seurataanko opetusta vai ollaanko mieluummin Facebookissa tai Youtubessa? Estävätkö palomuurit oppilaita menemästä muille sivustoille kuin opetukseen tarkoitetuille? Toisaalta joitakin oppilaita iPad voisi innostaa opiskelemaan perinteistä kirjaa tai liitutaulua paremmin.
Ipadeihin ladattavat sähköiset kirjat eivät tarvitse paperia, joten ne eivät kuluta metsiä. Toki Ipadien valmistukseen kuluu muita luonnonvaroja.
Normaalit kirjat ovat paljon kestävämpiä. Kirjan voit tiputtaa lattialle useampaankin kertaan, mutta iPad menee kerrasta rikki. Jos kirjaa kohtelee hyvin, voi sitä käyttää jopa kymmenen vuotta. Kun olen katsonut koulumme kirjojen nimilistoja, olen huomannut, että kirja on voinut olla yli viidellätoista oppilaalla. E-kirja voi olla vain yhdellä käyttäjällä ja yhdessä iPadissa.
E-kirjojen tieto on ajan tasalla ja helposti päivitettävissä, paperisissa näin ei ole. Toisaalta perusasiat eivät nopeasti muutu.
Aluksi iPadien akut kestäisivät yli oppituntien, mutta ajan kuluessa akut heikkenevät. Luokissa pitäisi olla riittävästi pistorasioita iPadeille. Minusta e-kirjojen lukeminen ei ole mukavaa, koska ruudun tuijottaminen saa silmät väsyneiksi ja päätäni alkaa helposti särkeä.
Opettajat ovat aivan uuden tilanteen edessä, kun ennen on käytetty kynää ja paperia. IPadin kanssa opettaminen vaatii paljon harjoittelua ja työtä, ehkä jopa koulutusta.
Auttaako iPadien tuoma lisätieto oppilaita erottamaan oleellisen tiedon turhasta? Paras opettajani koulussa ei tarvinnut edes kirjoja, vaan oli kynä ja vihko, johon kirjoitimme muistiinpanoja. Itse iPad ei tuo tunteihin mitään lisää opetuksen kannalta, vaan se on opettajan karisma ja vuorovaikutustaidot.
Siiri Kaarisalo
Ruotsin kieli valloittaa Suomea
Suomen jokaisessa koulussa on pakkoruotsi. Suurta osaa suomalaisista nuorista kyllästyttää opetella kieltä, jota useimmiten ei edes tarvita. Joidenkin nuorten mielestä ruotsinmieliset voisivat pitää ruotsinkielensä.
Jotkut haluavat oppia ruotsia, koska se kuuluu yleissivistykseen. Joillekin nuorille se on haitaksi, koska heillä ei ole kiinnostusta opetella ruotsia ja heidän keskiarvonsa laskee huonon numeron takia. Joillekin taas se on hyödyksi muun muassa tulevassa ammatissa tai harrastuksessa.
Ruotsinkieli voisi ihan hyvin olla valinnainen aine yläkoulussa ja lukiossa sen voisi ottaa pitkäksi kieleksi. Minun mielestäni sen voisi ottaa pois, koska englannilla pärjää ihan hyvin, eikä uutta kieltä enää tarvita. Sen ymmärrän, että kaikkien suomalaisten pitäisi osata puhua englantia, mutta että vielä ruotsia!
Jere Mäkinen