Opteon Oy valmisti maailman tarkimman peilin teleskooppiin – Peili matkaa Tuorlasta Iraniin

0
Opteon Oy:n Tapio Korhonen esittelee maailmanennätyspeiliä.
Opteon Oy:n Tapio Korhonen esittelee maailmanennätyspeiliä.

Turun yliopiston Tuorlan observatoriolla toimiva Opteon Oy on saanut valmiiksi maailman tarkimman maanpäälliseen teleskooppiin sijoitettavan peilin. Peilin halkaisija on 3,4 metriä, paksuutta on 18 senttimetriä ja painoa 4 000 kilogrammaa.
– Tähän asti huippusaavutuksena on pidetty ESO:n (Euroopan eteläinen observatorio) Very Large Telescopen peiliä, joka on kaksi kertaa tarkempi kuin muut. Tämä taas on ainakin kaksi kertaa tarkempi kuin VLT:n peili, Opteon Oy:n toimitusjohtaja Tapio Korhonen kertoo.
Peilin on tarkoitus lähteä lähiaikoina Iraniin, jossa ollaan rakentamassa observatoriota vuoristoseudulle.
Lue lisää Kaarina-lehdestä 21.5.