Saaristotie ruuhkautuu torstaina jo puolilta päivin

0

Saaristotien juhannus on perinteisesti hyvin ruuhkainen. Varsinais-Suomen Autokouluyhdistys muistuttaa, että matkanteko sujuu parhaiten kun siihen varaa tarpeeksi aikaa, kärsivällisyyttä ja tarkkaavaisuutta.

Saaristotien (tie 180) juhannusruuhka alkaa puoliltapäivin torstaina ja jatkuu vilkkaana aina myöhään iltaan. Liikennettä on vielä juhannusaaton aamunakin, mutta ruuhkahuippu jää torstaille. Koko tieosuus on kapea ja tiellä liikkuu raskasta liikennettä molempiin suuntiin. Siltojen kohdalla myös kevyt liikenne siirtyy samalle tielle autojen kanssa. Ruuhkaisella Saaristotiellä liikkujan onkin tärkeää noudattaa nopeusrajoituksia ja välttää turhia ohituksia.

Tieosuuden ruuhkaisin väli on Paraisten ja Nauvon lautta.

– Autojonot pysähtyvät Saaristotiellä ruuhkahuipun aikaan pahimmillaan 5-8 km ennen lauttarantaa. Pitkä jonotus voi kuumentaa tunteita, mutta matkaan kannattaa asennoitua rennosti ja kesämielellä. Kaikki jonottajat pääsevät takuulla saaristoon viettämään juhannusta, Varsinais-Suomen Autokouluyhdistyksen puheenjohtaja Jouko Harju vakuuttaa.

Miten lauttajonossa tulisi käyttäytyä?

– Liikenteen sujuvuuden takaamiseksi autoilijan kannattaa jonottaessa pysähtyä aivan tien oikeaan reunaan ja jättää linja-autopysäkkien ja liittymien kohdat tyhjäksi. Näin tiellä säilyvät sopivat väistökohdat ja kulku pikkuteille onnistuu, Jouko Harju muistuttaa.

– Lauttajonon pysähtyessä moni nousee autosta ulos virkistäytymään. Kannattaa muistaa, että kun auton ovia avaa vasemmalta puolelta, takaa voi tulla etuajo-oikeutettua liikennettä. Jonotusetikettiin kuuluu myös omien jälkien siivoaminen tien varrelta, Harju neuvoo.