Sotkuisista tonteista tulvii ilmoituksia

0

Epäsiistit tontit työllistävät Kaarinan rakennustarkastajia ja kaavoitus- ja rakennuslautakuntaa nyt enemmän kuin koskaan. Rakennusvalvontatoimistolla on tiedot noin 40 kiinteistöstä, jotka on määrätty siivottaviksi.
Pahimmasta päästä ovat tontit, joilla lojuu polkupyöräkekoja ja kasoittain mädäntynyttä puutavaraa. Myös tonttien sisäänmenoväylät on saatettu tukkia umpeen.
Osa kohteista olisi siivottavissa pienelläkin vaivalla. Tällaisia tapauksia on vireillä eniten. Paikoin siivous ei käynnisty millään, sillä omistajaa ei tavoiteta.
– Kiinteistön omistaja voi asua ulkomailla ja perikunta kokoaa rojua pihalle. Kunta taas ei voi saada mistään tietoa perikunnan jäsenistä. Käytämme hyvin pitkälle kuulemismenettelyä, joten tämä hidastaa siistimisen aloittamista, johtava rakennustarkastaja Jukka Latokylä sanoo.
Luvattomia rakennelmia tai rakennuksia on tiedossa kymmenkunta. Tänä kesänä tuli ilmi tapaus, jossa rakennusalan ammattilainen päätti rakentaa tontilleen piharakennuksen ja saunan, ilman lupia. Piharakennus ehti tulla lähes valmiiksi, ja saunatyömaa ehti hyvään vauhtiin.

Jukka Latokylä, koetaanko luvat liian kalliiksi ja piirrustusten teko vaivalloiseksi?
– Tämä on yksi kynnys. Olemme yrittäneet madaltaa sitä niin, että toimenpideilmoitusta varten riittää, kun laatii itse piirroksen vaikka vanhaan asemakaavaan tai myyntiesitteeseen. Toimenpideilmoitus riittää, kun tehdään esimerkiksi enintään 15 neliömetrin piharakennelma. Yllättävää on, miten paljon raha ratkaisee.
Miten kauan lupien käsittelyssä kestää Kaarinassa?
– Pienten piharakennelmian osalta päätös ilmoitettava kahdessa viikossa. Rakennuslupien käsittelyssä kestää tällä hetkellä noin kuukauden. Tilanne on nyt melko hyvä, sillä olemme pystyneet valmistelemaan lupia lomakaudellakin.

Lue lisää Kaarina-lehdestä 30.07.