Puolukan haastaja

0

0309_nettiin_pihlajanmarjaruoat_1Rouva Raadelmasta -ruokablogin kirjoittaja Heli Aalto kokeili pihlajanmarjoja ruuanlaitossa tänä syksynä ensimmäistä kertaa. Hän huomasi, että pihlajanmarjoja voi käyttää puolukoiden tapaan. Kokeile Aallon reseptejä.

Pihlajanmarjahyytelö

(noin 2 l hyytelöä)

2 l pihlajanmarjoja (=1 kg)

5 dl vettä

1 kg hillosokeria (esim. Dansukker)

2 rkl konjakkia

Irrota pihlajamarjat tertuistaan ja poista samalla huonokuntoiset. Huuhtele marjat huolellisesti lävikössä. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää marjat kattilaan. Keitä hiljalleen 10–15 minuutin ajan tai kunnes marjat muuttuvat väriltään haaleiksi ja halkeilevat ainakin osittain. Siivilöi mehu ja kaada kattilaan. Älä painele marjoja siivilää vasten, jotta saat kirkkaan mehun. Kuumenna mehu ja sekoita siihen hillosokeri. Keitä sekoitellen keskilämmöllä 10 minuuttia. Tee hyytelökoe: Tipauta seosta kylmälle lautaselle, pane lautanen jääkaappiin minuutiksi ja vedä hyytelön keskelle lusikalla vako. Jos vako ei umpeudu, on hyytelö valmista. Mausta hyytelö vielä ennen tölkittämistä halutessasi konjakkitilkalla alkoholia. Tölkitä hyytelö kiehuvassa vedessä kuumennettuihin puhtaisiin lasitölkkeihin. Pihlajanmarjahyytelö maistuu riistaruokien kera tai sitä voi käyttää riistakastikkeessa antamassa makua.

Pihlajanmarja-omenavispipuuro

(n. 4 annosta)

2,5 dl pihlajanmarjoja

2,5 dl kotimaisia omenapaloja kuorineen

1 l vettä

1,5 dl sokeria

ripaus suolaa

1,5 dl mannasuurimoita

Huuhtele pihlajanmarjat ja laita ne sekä omenapalat kattilaan. Lisää vesi ja kiehauta seos. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuutin ajan. Siivilöi marjat ja omenapalat, ota liemi talteen ja kiehauta uudelleen. Lisää sokeri, ripaus suolaa ja mannasuurimot koko ajan vispaten poreilevan kuumaan mehuun. Keitä puuroa miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan. Sekoita välillä. Kaada puuro kulhoon jäähtymään noin tunnin ajaksi. Vatkaa puuro sähkövatkaimilla kuohkeaksi ja tarjoa maidon kanssa.

Pihlajanmarjojen kuivattaminen ja valkosuklaapihlajanmarjat

Kuivata ehjät ja puhtaat pihlajanmarjat kuivurissa tai uunissa alle 50 asteen lämmössä. Levitä pihlajanmarjat ohueksi kerrokseksi leivinpaperille uuninpellille ja nosta pelti uuniin. Jätä uunin suuluukku auki, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Kuivatusaika riippuu marjojen kosteudesta, varaa aikaa noin 7 tuntia. Kuivattu marja on rakenteeltaan kova. Kuivatut marjat kannattaa säilyttää ilmatiiviissä lasi- tai muoviastioissa kuivassa, hajuttomassa ja valolta suojatussa tilassa. Kuivatut marjat säilyvät oikein varastoituna useita vuosia. Marjat voi liottaa vedessä ruuanvalmistusta varten.

  • Lue lisää pihlajanmarjoista 3.9. Kaarina-lehdestä.